15 dań które trzeba zjeść w Grecji i na Krecie, Santorini, Mykonos

15 dań które trzeba zjeść w Grecji i na Krecie, Santorini, Mykonos

Jeśli wybieracie się na wakacje do Grecji to zastanawiacie się pewnie czego warto spróbować. Dziś przyglądamy się daniom ciekawym daniom kuchni greckiej, które warto zjeść na wakacjach. Niezależnie czy wybieracie się do Aten czy na Mykonos lub Santorini przedstawiamy co warto zjeść.

 


Sałatka grecka (Choriatiki)

 
Do powszechnej świadomości Polaków wbiło się niewiele tradycyjnych dań greckich ale klasyczna sałatka grecka nie jest jednym z nich. O istnieniu tej potrawy wie chyba każdy. W dosłownym tłumaczeniu z greckiego nazwa sałatki tłumaczy się na “sałatkę wiejską”. Składniki sałatki w istocie nie należą do najbardziej skomplikowanych na świecie. W składzie są: pomidory, ogórki, cebula, ser feta oraz oliwki najczęściej brązowe lub zielone. Bywają sałatki wzbogacone kaparami i anchois oraz zieloną papryką. Tradycyjnie wszystko podlewa się oliwą i doprawiana oregano.

 

Sałatka grecka zdobyła popularność na całym świecie i w różnych miejscach można spotkać najróżniejsze jej wariacje. Podobną sałatkę przygotowuje się również w Bułgarii, gdzie nazywana jest sałatką szopską. W Grecji serwowane są również inne sałatki takie jak ,arouli z sałatą, koperkiem i cebulą, lahanosalata z kapustą i marchwią, czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą oraz na przykład pantzaria salata z burakami.

 


Tomatokeftedes

 
Pora na danie mało znane i praktycznie wcale nie popularne w Polsce. Tomatokeftedes to smażone na patelni lub głębokim tłuszczu placki pomidorowe. Przygotowanie dania jest bardzo proste – z krojonych pomidorów przygotowuje się mase doprawioną przyprawami takimi jak mięta czy pietruszka zmieszaną z cebulą i mąką. Podobno tomatokeftedes najlepiej smakuje z pomidorów wyhodowanych na greckiej wyspie Santorini, skąd właśnie wywodzą się greckie placki z pomidorów. Danie serwowane jest zwykle jako przystawka.

 


Gyros

 

Kolejna pozycja znana Polakom. Gyros to tradycyjne greckie danie składające się z wolno opiekanego mięsta najczęściej wieprzowego lub drobiowego. Rzadziej spotykane jest mięso wołowe lub baranina. Mięso podawane jest we wętrzu pszennej bułki typu pita zwiniętej w kształt walca. Do pity obok smażonego mięsa pakuje się dodatki takie jak chociażby ogóreki, pomidory, cebula i tradycyjny grecki sos tzatziki. Często zdarzają się też gyrosy serwowane z frytkami wewnątrz. Danie bardzo podobne jest do popularnego w Polsce kebaba. Greckiego gyrosa nie można mylić z sałatką gyros podawaną w Polsce. Polski gyros w przeciwieństwie do oryginalnego serwowany jest w szklanym naczyniu z dodatkami takimi jak ryż czy nawet majonez i ketchup.

 


Tzatziki

 

Przy okazji gyrosa wspomnieliśmy o sosie tzatziki. Smak greckiego dipu jest w Polsce dość dobrze znany. Greckie tzatziki przygotowuje się z użyciu typowego greckiego jogurtu wzbogaconego masą z wyciśniętego ogórka, czosnkiem i oliwą. Podstawowe składniki są wzbogacane o różne dodatki w zależności od szefa kuchni czy fantazji przygotowującego. W sosie znaleźć może się na przykład sok cytrynowy czy ocet, koper, mięta czy tymianek. Sos podaje się jako dodatek na przykład do smażonych mięs.

 


Loukoumades

 
Czas na coś słodkiego – greckie loukoumades lub tureckie lokma czyli greckie pączki. Przekąska przygotowywana jest z ciasta drożdżowego smażonego na głębokim tłuszczu. Ciasto serwowane jest nasączone miodem lub syropem. Słodycze mogą być serwowane z dodatkami takimi jak cynamon, pistacje albo ziarna sezamu. Podobne danie znane było w XII wieku. Pączki populane są w Grecji, na Cyprze i w krajach arabskich, serwowane jewst również w Turcji. We Włoszech również serwowane są podobne pączki, tylko mniejsze – struffoli.

 


 


Gemista


 
Gemista to potrawa, która może przypaść do gustu Polakom jadącym do Grecji. Danie, jak większość przedstawionych do tej pory, nie należy do najbardziej skomplikowanych. To faszerowane pomidory lub papryka nadziewane farszem z ryżu i zapiekane. Farsz można wzbogacić o najróżniejsze rodzaje mięsa. Czasem zamiast pomidorów lub papryki używa się na przykład bakłażana lub cukinii. Możliwe jest również podanie gamisty serwowanej na słodko, więc w restauracji najlepiej dobrze sprawdzić jakie nadzienie serwowane będzie w lokalu.
 


Bakława

 
Bakława to deser popularny w Grecji oraz na Bałkanach i w Turcji. Bakława przygotoywana jest z ciasta filo przełożonego mieszanką orzegów włoskich i migdałów, samymi orzechami włoskimi lub migładami albo pistacjami wymieszanymi z miodem i cukirem. Deser przygotowywany jest w dużych brytwankach, przed zapiekaniem w temperaturze około 180 stopni Celsjusza ciasto tnie się w kształtne kawałki. W zależności od regioniu sposób przygotowania i nadzienie nieco różni się od siebie.

 


Kolokithokeftedes

 

Kolejny typ placków przygotowywanych w Grecji, a zwłaszcza na Krecie to kolokithokeftedes. Placki przygotowuje się z cukinii z dodatkiem pomidorów, marchewki, ziemniaka, cebuli, jajek i mąki. Dodatkiem który wzbogacza placki jestgrecki ser feta. Starte warzywo używane jest do przygotowania ciasta, które następnie smaży się na oleju. Placki podaje się najczęściej z jogurtem.

 


Dolmades (Dolmadakia)

 
Kolejne danie na liście potraw, których warto spróbować w Grecji to dolmades czyli w gruncie rzeczy greckie gołąbki. Greckie gołąbki różnią się tym od gołąbków polskich, że zamiast kapusty farsz zawijany jest tu w liście winogron. Do środka trafia farsz z mięsa i ryżu lub innych dodatków, które różnią się w zależności od kucharza czy domowego sposobu przygotowania dolmades. Danie znane jest też na Bliskim Wschodzie, na Bałkanach i w krajach basenu Morza Śródziemnego.

 
Do przygotowania greckich gołąbków najlepiej nadają się młode i świeże liście winogron. Do farszu mogą trafić dodatki takie jak cebula, rodzynki, orzechy piniowe. W Grecji można kupić gotowe gołąbki z liści winogron sprzedawane w słoiku.

 


Galaktoboureko


 
Ciasto filo już raz pojawiło się w zestawieniu, ale można je wykorzystać na różne sposoby. Kolejny deser kuchni greckiej, który warto spróbować będąc na wczasach to galaktoboureko. Deser przygotowuje się z mąki z kaszy manny (samoliny). Ciastko może być aromatyzowane cytryną, pomarańczą lub różą.
 


 


Musaka

 
Teraz czas na potrawę bardziej wytrawną. Musaka jest przez niektórych nazywana lasagne bez makaronu. To danie w istocie nieco podobne do włoskiej lasagne. Potrawa znana jest w różnych zakątkach Bliskiego Wschodu oraz na Bałkanach czy właśnie w Grecji. Główne składniki to bakłażan, pomidory, mięso mielone w postaci jagnięciny lub baraniny. Na ułożone składniki obficie wylewa się sos beszamelowy, a wszystko zapieka posypane serem. Zupełnie tak jak włoski specjał. W niektórych krajach musaka podawana jest na zimno, inni serwują na ciepło. Historia dania w Grecji sięga lat 20-tych ubiegłego wieku kiedy potrawa została spopularyzowana przez Nikolaosa Tselementesa.

 


Spanakopita

 
Spanakopita jest taniem, które nie każdemu przypadnie do gustu. Wszystko przez szerokie wykorzystanie szpinaku. W tłumaczeniu spanakopita to właściwie ciasto szpinakowe. Szpinak nie każdemu smakuje, więc jeśli za nim nie przepadacie to już teraz możecie przescrolowć do następnego punktu.
 
Grecka potrawa przygotowana jest z ciasta przekładanego serem feta i szpinakiem. Nadzienie może różnić się w zależności od szefa kuchni czy rodzinnego przepisu. Do środka trafiać mogą dodatkowo cebula, ser kefalotiri, najrżniejsze zioła. Wszystko zawija się w ciasto filo. Tu wyróżnić można dwie metody podawania – jedni kucharze przygotowują całą foremkę, inni decydują się na przygotowanie mniejszych kawałków. Ciasto piecze się w wysokiej temperaturze.

 


Saganaki


 
Czas na coś mniej zdrowego. Saganaki może kojarzyć się nieco ze smażonym serem znanym daniem kuchni czeskiej. Potrawa serwowana jest w najróżniejszych odmianach. W gruncie rzeczy to po prostu smażony ser. Danie bierze swoją nazwę od niewielkiej patelenki w której jest przygotowywane. Przygotowanie dania jest bardzo proste. Smaży się twardy ser po obtoczeniu go w mące, a nie jak ma to miejsce w Czechach i na Słowacji po obtoczeniu w mące i panierce. Oczywiście do smażenia plastrów sera na tłuszczu wcale nie jest potrzebna grecka patelnia, można go z powodzeniem zrobić w domu. Potrawa nadaje się na przystawkę ale jeśli nie jesteście bardzo głodni to może wystarczyć za cały obiad. Tradycyjnie ser podaje się z cytryną, bez ziemniaków czy frytek i sosów.

 


Souvlaki


 
Souvlaki to jedna z ciekawszych potraw, która przypadnie do gustu praktycznie każdemu. Mięso wieprzowe lub drobiowe nabite na szpade lub patyczek do szaszłyków pieczone na ruszcie podawane jest z opisywanym już wcześniej sosem tzatziki lub z frytkami, bułką lub w akompaniamencie sałatki greckiej. Danie nie jest zbytnio skomplikowane, za to szeroko dostępne i niezbyt drogie.
 


Oliwki


 
Oliwki w Grecji są wszędzie i dostępne są w najróżniejszych odmianach. Dostępne są zielone, czarne, brązowe w różnych konfiguracjach i w różnych sposobach podawania. Oliwa z oliwek z Grecji również jest ciekawym prezentem, którym warto się zainteresować.

 


 
Polecamy również: