Marka J.A. Baczewski od lat kojarzy się z czasami świetności przedwojennego Lwowa. Destylarnia założona w 1782 roku zakończyła swoją działalność rozgrabiona przez nazistów i sowietów. Po latach wódka Monopolowa wróciła na rynek w Polsce, a we Lwowie i w Warszawie pod nazwiskiem słynnych przemysłowców otwarto Restauracje Baczewskich. Lokal przy Szewskiej 8 przez wielu uważany jest za najlepszą restaurację Lwowa. Co możemy tu wypić i zjeść? Jak wyglądają menu i ceny w Baczewskim?
We Lwowie w 2013 roku słynny lwowski restaurator pod nazwiskiem rodziny Baczewskich otwarł jeden z najlepszych, najmodniejszych i najbardziej popularnych lokali dzisiejszego Lwowa – “Baczewskiego” przy Szewskiej 8. Restauracja nawiązuje do tradycji słynnej rodziny nie tylko nazwą czy wystrojem, ale i produkcją własnych, wyśmienitych nalewek (nie są one jednak sprzedawane z etykietami dzisiejszej marki J.A. Baczewski). A to tylko początek niezwykłych osobliwości tego miejsca.
Przy dawnej ulicy Trybunalskiej 8, gdzie przez pewien czas mieścił się antykwariat Jakuba Hoeltza w 2013 roku ruszyły prace remontowe. Grupa Kumpel zdecydowała o adaptacji całego budynku na potrzeby restauracji oraz kameralnego sklepiku z przetworami i napojami alkoholowymi. Kamienica była w opłakanym stanie. Zrujnowany obiekt zobaczyć można w usłudze Google Street View na starym zdjęciu z października 2011 roku.
Po remoncie budynek podzielono na kilka części, które zdecydowanie różnią się klimatem. Przedwojennym klimatem, którym obdzielić można z powodzeniem kilka odrębnych lokali. Po prawej stronie od wejścia znajduje się niewielki sklepik. Długi korytarz prowadzi do oranżerii z zejściem do piwnic, a także schodów prowadzących do sal znajdujących się na piętrze i gustownego tarasu. Wszystkie te miejsca łączy kilka wspólnych cech: ekskluzywny, wysmakowany wystrój z oryginalnymi pamiątkami po marce Baczewski, niesamowicie urządzone… toalety, przedwojenna polska muzyka w głośnikach i wysokiej jakości obsługa kelnerska. Oczywiście – również w języku polskim.
Na uwagę zasługuje właściwie każda z sal, ponieważ każda z nich warta jest odwiedzenia. Słynne już śniadania w Restauracji Baczewskich, które wcześniej opisaliśmy w odrębnym tekście organizowane są w oranżerii. To jasna sala z mnóstwem roślin, fortepianem i żywymi ptakami.
W “piwnicach Baczewskich” panuje bardziej kameralny klimat. Stoliki są ustawione bliżej siebie. Zmieniona jest też kolorystyka – dominuje czerwień. Ciekawymi akcentami sal na dole są rozstawione od podłogi aż po sufit balony do wina napełnione kolorowymi płynami (do dziś nie wiemy czy to prawdziwe napoje alkoholowe, czy tylko barwiona woda) oraz namalowany mural ze słynną, przedwojenną reklamą firmy J.A. Baczewski. Na dole też urządzono najpiękniejsze w całym lokalu toalety.
Główna sala na piętrze to gratka dla fanów marki J.A. Baczewski. Na półkach prezentowana jest bowiem kolekcja słynnych, przedwojennych butelek Baczewskiego. Dziś koszt pojedynczego egzemplarza butelki Baczewskiego bez wkładu to od 100 do nawet 700 złotych. W ramach na ścianach zamknięto rysunki pochodzące z pierwszej w pełni profesjonalnej kampanii reklamowej, którą firma J.A. Baczewski przeprowadziła w Polsce w 1924 roku. W sali dominuje dodający wrażenia ekskluzywności kolor purpurowy. Wizualnie sala zdominowana jest przez piękny, zwykle przystrojony stół ustawiony w jej centralnym punkcie.
Jeszcze wyżej goście korzystać mogą z tarasu. By dostać się w to miejsce trzeba mieć naprawdę sporo szczęścia. Podczas naszych wizyt we Lwowie zwykle jesteśmy w restauracji Baczewskich przynajmniej raz dziennie, a zdarzają się też dni w których jemy tu śniadanie, obiad i kolację. Wizyt uzbierało się pewnie kilkadziesiąt, jeśli nie ponad 100. Nigdy jednak nie zaproszono nas do tej wyjątkowej sali. Jeśli mieliście to szczęście to koniecznie dajcie nam znać w komentarzu.
Menu Restauracji Baczewskich
Po przydługim wstępie czas na część tekstu po której większość z Was wyłączy pewnie kartę w przeglądarce i poszuka rezerwacji biletów do Lwowa – opis menu restauracji Baczewskich we Lwowie. Baczewski to kuchnia polska, galicyjska i żydowska. Każde danie podawane jest w niezwykle kreatywny sposób – sałatki, desery i zestawy nalewek spowite są kłębami po sublimacji suchego lodu. Mięsa podane z kolorowym przybraniem z sosów, owoców i warzyw, a zupy nalewane są na talerz dopiero po przyniesieniu do stolika. Luksus czuć na każdym kroku. Jeśli skończy Wam się woda w szklance lub wino w kieliszku – szybko pojawi się kelner, który uzupełni braki. W razie potrzeby obsługę można wezwać za pomocą leżącego na stole przycisku. To standard w większości restauracji Grupy Kumpel.
Wybierasz się do Lwowa? Sprawdź oferty noclegów:
Booking.com
W menu Restauracji Baczewskich znajdziemy przystawki w formie kanapek podawanych na sprasowanej szklanej butelce, zimne i gorące zakąski, szeroki wybór sałatek, zupy, dania z ryb, drobiu, cielęciny, wołowiny i wieprzowiny, a także dania jarskie, desery i kawy, wspaniałe kompoty i lemoniady, craftowe piwa Grupy Kumpel, 37 rodzajów nalewek robionych przez właścicieli Restauracji Baczewskich, wódkę oraz nalewki J.A. Baczewski i szeroki wybór innych napojów alkoholowych. By nie nudzić stałych bywalców co pewien czas do menu dopinana jest karta dań sezonowych. Poniżej galeria zdjęć wybranych posiłków w Restauracji Baczewskich. Dalsza część tekstu zaraz po niej.
Menu tłumaczone jest na język angielski oraz na język polski. Niestety, pełne jest błędów. Co dziwne – ponieważ inne lokale Grupy Kumpel takie jak chociażby sąsiadujący kiedyś “Baczewskim” Strudel Haus miał menu pozbawione błędów językowych. Jeśli nie potraficie czytać cyrylicy w przypadku niektórych dań będzie Wam potrzebna pomoc kelnerów. Na szczęście większość całkiem dobrze porozumiewa się w naszym języku. Same karty menu stylizowane są na rysunki z przedwojennych kampanii reklamowych J.A. Baczewski.
W karcie menu wspomniane są też pseudonimy Kazimierza Wajdy i Henryka Vogelfangera. Szczepko i Tońcio wymienieni są w nim jako autorzy audycji radiowych, aktorzy filmowi i “pierwsi wykonawcy hitu Tylko we Lwowie”. Nie przeczytamy tylko o tym, że audycja nadawana była na falach Polskiego Radia Lwów, a Vogelfanger był żołnierzem Dywizji Pancernej generała Maczka. Opisano ich tu tylko jako “lwowskich baciarów”. W menu wymieniony jest też Apolinary Tarnawski. Co najśmieszniejsze – ta sekcja napisana jest wyłącznie cyrylicą.
To pierwszy z kilku gorszych akcentów które czekają na odwiedzających Restaurację Baczewskich. Drugim są kelnerki zajmujące się obsługą wchodzących gości, przyjmowaniem rezerwacji i informowaniem o tym, że nie ma już wolnych miejsc. Niemiłe podejście bywa tu widoczne. Do kolejnych wad restauracji zaliczyć można składanie rezerwacji, które jest właściwie nieuniknione jeśli nie chcecie stać w kolejkach. Wielu komentatorów narzeka w Internecie na to, że obsługa słysząc turystów nie mówi prawdy na temat stolików dostępnych do rezerwacji. Fakt ten wart jest odnotowania, aczkolwiek my nie mieliśmy nigdy z tym problemów.
Wróćmy jednak do menu i cen w Restauracji Baczewskich. Kanapki podawane na grubej kromce chleba zjemy już za 20 UAH. Ceny sałatek zaczynają się od 40 UAH. Pierogi galicyjskie kosztują 50 UAH, pierogi z mięsem zjemy za 58 UAH, sałatkę z kurczakiem za 86 UAH, niesamowicie smaczny barszcz z uszkami kosztuje 56 UAH, jeszcze lepszy żurek wyceniono na 80 UAH. Karp nadziewany kosztuje 102 UAH, sieja 108 UAH, a pstrąg wędzony i pieczony po 204 UAH. Wspaniały kotlet po kijowsku nadziewany pieczarkami zjemy za 85 UAH, filet z kaczki kosztuje 155 UAH, a indyk z paluszkami szpinakowymi wyceniany jest na 92 UAH. Wspaniała cielęcina z foie grass kosztuje 155 UAH, bryzol kupimy za 138 UAH, a schab wołowy z grilla kosztuje 250 UAH.
Desery kosztują od 58 do maksymalnie 70 UAH. Kawa cappuccino kosztuje 35 UAH. Tyle samo płaci się za latte. Kawa po irlandzku kosztuje 47 UAH. W ofercie są też „specjały” kawowe po 38 UAH. Za pół litra kompotu zapłacimy 20 UAH, za 0.7 lemoniady 36 UAH. Świeżo wyciskany sok pomarańczowy kosztuje mniej, niż 8 złotych. Drinki wyceniane są od 90 do maksymalnie 110 UAH za Krwawą Mary i Margaritę.
50 ml kieliszki domowych nalewek kosztują po 17 UAH. W 2016 roku nalewka wiśniowa Restauracji Baczewskich została uznana najlepszą nalewką w kraju, ale warto spróbować przynajmniej kilku z nich. Kosztują tyle, co nic. Za kieliszek Monopolowej J.A. Baczewskiego płacimy tu 33 UAH. 2 UAH więcej wycenione są nalewki Baczewski. Pół litra wody mineralnej to koszt 30 UAH.
Poranne śniadania przy muzyce na żywo z kawą lub herbatą i kieliszkiem wina musującego lub wódki wyceniane są na 150 UAH. To wydarzenie na tyle ciekawe, że poświęciliśmy mu całkowicie odrębny wpis – śniadania w Restauracji Baczewskich we Lwowie.
Podsumowanie
Restauracja Baczewskich uważana jest na wielu forach internetowych oraz platformach służących do publikowania internetowych recenzji odwiedzonych lokali za najlepszą restaurację we Lwowie. Owszem, ze względu na niesamowity wystrój, profesjonalną obsługę kelnerską, bogate menu i niskie ceny można zaliczyć ją do czołówki. We Lwowie są lepsze (jednak droższe) restauracje takie jak chociażby restauracja hotelu Citadel Inn, hotelu Szwajcarskiego, hotelu Panorama czy Amadeus przy Placu Katedralnym czy Mon Chef w Hotelu Astoria. Polscy turyści nie chodzą tam jednak, ponieważ jedzenie nie kosztuje tam tak mało. W “Baczewskim” jednak zaczynamy i kończymy zwykle każdy wyjazd do Lwowa.
Obserwując lokal na przestrzeni kilkudziesięciu już miesięcy stwierdzić można niestety nieznacznie pogarszającą się jakość serwowanych posiłków. Obecnie najlepsze dania podawane są w godzinach wieczornych w piwnicach. W związku z m.in. ciągłym spadkiem wartości hrywny ceny w karcie dań rosną też praktycznie z miesiąca na miesiąc. Jeszcze dwa lata temu śniadania kosztowały 80 UAH. Teraz 150.
Restauracja Baczewskich przy Szewskiej 8 w centrum Lwowa to jednak miejsce, które mimo kilku wad trzeba koniecznie odwiedzić. Lokal pracuje od 8:00 do 2:00 czasu lokalnego. O 1:00 zamykana jest kuchnia. Obok restauracji działa też sklepik z pamiątkami, alkoholem i jedzeniem. Czynny do 22:00 czasu lokalnego. Restauracja cieszy się ogromną popularnością zarówno wśród turystów, jak i specyficznej grupy mieszkańców Lwowa, stąd o miejsce bywa trudno. Przed wizytą najlepiej zarezerwować sobie stolik – telefonicznie (pod numerem +380 98 224 4444) lub osobiście u obsługi. Może to oszczędzić nawet kilkudziesięciu minut oczekiwania w kolejce na wolne miejsce. Restauracja nie przyjmuje rezerwacji “na dziś”, więc stolik trzeba rezerwować przynajmniej z jednodniowym wyprzedzeniem.
W “Baczewskim” nie można palić. Jest tu darmowe WiFi, a jeśli potrzebujecie to dostaniecie power bank do naładowania telefonu komórkowego. W lokalu można oczywiście płacić kartą. Restauracja Baczewskich mimo wad znalazła się na naszej liście dobrych restauracji we Lwowie oraz na liście miejsc na dobre śniadanie we Lwowie.
Polecamy również:
ciezko sie dostac podchodzilismy dwa ray i nic
trzeciego dnia pani na recepcji mowi 800 i wchodzcie porazka’
Jest multum lepszych miejsc – Terrazza, Panorama, Valentino, Szkocka, opisywaliśmy je :).