Mons Pius – restauracja w ormiańskim banku we Lwowie

Mons Pius – restauracja w ormiańskim banku we Lwowie

Restauracja Mons Pius działa w budynku, który przez lata był domem dla prowadzonego przez lwowskich Ormian banku lub bardziej lombardu – Mons Pius. “Banku Pobożnego” będącego narzędziem walki z lichwą. Bank niestety nie przetrwał nowych czasów we Lwowie, zamknięto go w 1940 roku. Jeden z najciekawszych i najlepszych lokali we Lwowie może pochwalić się jednym z najładniejszych restauracyjnych ogródków w mieście. Jakie są menu i ceny w restauracji Mons Pius?

 

Mons Pius we Lwowie – historia

Zwykle opisując lokale mieszczące się w budynkach o bogatej przedwojennej historii poświęcaliśmy osobny akapit historii. Tak było w wypadku chociażby Atlasa, Szkockiej, Apteki Mikolascha czy restauracji w Hotelu Cytadela i wielu innych miejsc. Statystyki strony potwierdzają jednak jasno, że większości osób poszukujących informacji o Lwowie przedwojenna polska historia zwykle nie interesuje. Wspomnimy więc jedynie, że Mons Pius był stworzony jako narzędziem do walki z żydowską lichwą, a jeden z jego dyrektorów – wikariusz kapitulny Dionizy Kajetanowicz – zginął w sowieckim łagrze. Jego podobizna została uwieczniona w jednym z fresków katedry ormiańskiej we Lwowie, a symboliczny grób znajduje się na Cmentarzu Rakowickim rzecz jasna w Krakowie.

 
Restauracja Mons Pius, Lwów
 

We wnętrzu restauracji podziwiać można dobrze zachowany witraż zaprojektowany przez słynnego polskiego malarza Jana Henryka Rosena, którego malowidła ścienne zdobią wnętrze katedry ormiańskiej. Dostrzec można też stare cegły z sygnowane nazwami producentów. Ogródek restauracji jest przepiękny. Wnętrze restauracji również wygląda oszałamiająco – masywne stoliki drewno i przepiękny strop pamiętający kilka wieków podczas których pomieszczenia wykorzystywano zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem. Dobre wrażenie psuje tu tablica upamiętniająca lwowskiego księdza i bankiera Jana Mardyrosiewicza. Oczywiście psuje nie jej obecność, ale to że chodzą po niej kelnerki i osoby wchodzące do restauracji. Tablicę zobaczycie w artykule polskie ślady we Lwowie.

 

Restauracja mieszcząca się w budynku dawnego banku lub w dzisiejszej nomenklaturze również lombardu to jedna z najpiękniejszych restauracji we Lwowie. Nietrudno tu trafić przechadzając się podwórkiem za katedrą Ormiańską z figurą św. Krzysztofa, ale na szczęście niewielu tu roszczeniowych turystów. Po nudnym dla niektórych wstępie pozostaje więc już tylko przejście do tego na co wszyscy czekali.
 

Mons Pius we Lwowie – menu i ceny

Restauracja Mons Pius, Lwów
 
Jak na kieszeń większości turystów wybierających się do Lwowa po tanią wódkę to w Mons Piusie jest drogo. Mons Pius to ceny takie jak wszędzie we Lwowie – niskie, a jakość dużo wyższa niż w większości miejscówek w mieście. Podobnie jak luksusowy Mon Chef również Mons Pius stawia głównie na mięso. Menu nie jest więc zbyt obszerne. Serwowane są tu steki w cenie od 110 do 130 UAH za mięso ukraińskie i od 250 do 360 UAH za mięso importowane z USA.
 
W menu sałatki od 90 UAH za sałatkę warzywną do maksymalnie 140 UAH za sałatkę z kiełków. Przystawki również nie są drogie – grillowany serek Camembert za 140 UAH, hummus za 150 UAH, tatar za 170 UAH. Nie ma tu zbyt wielu zup – pomidorowa za 80 UAH, 120 UAH za ogonową oxtail consomme.
 
Restauracja Mons Pius, Lwów
 

Żeberka z sosem BBQ za 150 UAH, burger za 170 UAH, grillowane ozory po 120 UAH. Są też dania z baraniny po 130 UAH za 100 gramów oraz z tańszej wieprzowiny – po 80 UAH za 100 gramów lub żeberka za 170 UAH. Noga z kaczki z jabłkami i sosem jagodowym po 180 UAH, nogi królicze po 130 UAH za 100 gramów.
 
Do zalet restauracji Mons Pius zaliczyć można też craftowe piwa w cenie w granicach 50 UAH za 0,5 litra. W podobnej cenie grzane piwo i grzane wino. Koktajle również niezbyt drogie od 80 do 120 UAH za Aperol Spritz. Desery i napoje są tu jednymi z tańszych we Lwowie jeśli chodzi o porządne restauracje. Tiramisu za 80 UAH, lody po 60 UAH, Fondant czekoladowy za 70. Latte za 48 UAH, świeży sok pomarańczowy za 70 UAH, różne rodzaje herbat po 60 UAH. Alkohol – jak wszędzie – tani w przypadku lokalnych wyrobów i nieco droższy w przypadku alkoholi zagranicznych, mimo wszystko – wciąż bardzo tanio.
 

Mons Pius we Lwowie – podsumowanie

Restauracja Mons Pius, Lwów
 
Restauracja Mons Pius to jedno z najciekawszych miejsc we Lwowie. Mons Pius to jedno najładniejszych wnętrz i przepiękny ogródek oraz obcowanie z obecnym tu duchem historii. Dodatkowo w – miła i profesjonalna obsługa również w języku angielskim oraz naprawdę wysoka jakość serwowanych dań i napojów. Jedynie podane tiramisu okazało się nieco poniżej oczekiwań wywindowanych wcześniej podanymi daniami. Bez wątpienia to jedna z 10 najlepszych restauracji we Lwowie.
 
Wadą restauracji Mons Pius są godziny otwarcia – od 10 do 22:00 naszego czasu. Można oczywiście płacić kartą.
 

 
Polecamy również:

 

Powiązane wpisy

Samochodem do Lwowa: Parkingi strzeżone w centrum Lwowa

Piesze przejście graniczne z Ukrainą. Medyka – jak przejść przez granicę na piechotę?

Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym i sosem beszamelowym? [przepis]
Zamknij