Co i gdzie jeść we Lwowie? Amadeus, Plac Katedralny 7, Lwów

Turyści przyjeżdżający do Lwowa uważają, że Restauracja Baczewskich jest najlepszą restauracją we Lwowie. Jeśli w Polsce odwiedzacie wyłącznie bary mleczne to może tak jest, ale ogólnie rzecz biorąc nie jest to prawda. O tytuł najlepszej restauracji we Lwowie rywalizować może kilka lokali. Amadeus przy Placu Katedralnym 7 jest jednym z nich.

 

Restauracja Amadeusz we Lwowie zlokalizowana jest zaraz obok Cafe 1 i Świata Kawy przy Placu Katedralnym. Lokal należy do tego samego właściciela co kawiarno-restauracja Veronika Confectionery-Restaurant przy ul. Akademickiej. Amadeus to niewielki, acz stylowy lokal. Właściciele zapewniają, że “wnętrze urządzone jest w stylu dekadenckim, romantycznym i jest dosyć intymne”. W istocie jest tu niesamowicie pięknie. Stylowa boazeria, zabawne portrety zwierząt, przystrojone stoły i wygodne fotele nadają uroku miejscu. Dziwnym akcentem jest portret cesarza cesarza Franciszka Józefa… Ładnie wygląda też bar w głównej sali. Na szczególną uwagę zasługuje też bardzo ładnie urządzona… toaleta. Jest tu przytulnie i luksusowo, a czas umilają jazzowe improwizacje na saksofonie. Przed lokalem rozstawiony jest ogródek, który znacznie zwiększa maksymalną liczbę klientów możliwych do obsłużenia w dosyć niewielkiej restauracji.

 

 

Restauracja jest dość tania. Ceny porównywalne są do Warsztatu na krakowskim Kazimierzu, ale jak na Lwów nie jest tak tania, by przychodzili tu Polacy szukający we Lwowie tanich dziewczyn i jeszcze tańszej wódki.

 
W menu Amadeusza we Lwowie znalazło się mnóstwo wyjątkowo smacznych dań, jednak karta dań jest nieco uboższa, niż w Veronice. Za sałatkę z awokado i krewetkami płacimy 235 UAH ([convert number=235 from=”uah” to=”pln”] zł), za sałatkę Cezar z wędzonym łososiem płaci się 240 UAH ([convert number=240 from=”uah” to=”pln”] zł), tańsza jest wersja z kurczakiem – 190 UAH ([convert number=190 from=”uah” to=”pln”] zł). Kanapka z wędzoną wieprzowiną i warzywami kosztuje 40 UAH, sałatka z piersią z kaczki kosztuje 285 UAH ([convert number=285 from=”uah” to=”pln”] zł).

 

 

W menu Amadeusza znalazło się kilkanaście najróżniejszych zup. Najtańsze jest gazpacho za 72 UAH ([convert number=72 from=”uah” to=”pln”] zł), solanka kosztuje 85 UAH ([convert number=85 from=”uah” to=”pln”] zł). Więcej płaci się za galicyjską zupę mięsną – 230 UAH ([convert number=230 from=”uah” to=”pln”] zł), ale porcja teoretycznie jest dla dwóch osób. Za zupę z morskimi rybami, krewetkami i mulami płacimy 255 UAH ([convert number=255 from=”uah” to=”pln”] zł). Barszcz ukraiński kosztuje 109 UAH ([convert number=109 from=”uah” to=”pln”] zł).

 

Za foie gras płaci się 250 UAH ([convert number=250 from=”uah” to=”pln”] zł), tyle samo kosztuje risotto z krewetkami.

 

 

W karcie dań są też specjały wegetariańskie. Od 108 UAH ([convert number=108 from=”uah” to=”pln”] zł) za ryż z warzywami, przez indyjskie curry warzywne za 120 UAH ([convert number=120 from=”uah” to=”pln”] zł), aż po porcję grilowanych warzyw za 179 UAH ([convert number=179 from=”uah” to=”pln”] zł).

 

Coś dla siebie znajdą też miłośnicy steków – rib-eye kosztuje 315 UAH za 100 gramów (porcja po 300-400 gramów) ([convert number=315 from=”uah” to=”pln”] zł), T-bone za 255 UAH za 100 gramów (porcja od 550 do 770 gramów) ([convert number=255 from=”uah” to=”pln”] zł). Do tego sos meksykański za 28 UAH lub sos kremowy sos z pieprzem za 65 UAH ([convert number=65 from=”uah” to=”pln”] zł).

 

 

Za szaszłyk z kurczaka płacimy 221 UAH ([convert number=221 from=”uah” to=”pln”] zł), cielęcina z sosem musztardowym kosztuje 320 UAH, kotlet po kijowski wyceniono na 146 UAH ([convert number=146 from=”uah” to=”pln”] zł), filet z kurczaka w sosie wiśniowym kosztuje 194 UAH ([convert number=194 from=”uah” to=”pln”] zł), za curry z kurczakiem płaci się 175 UAH ([convert number=175 from=”uah” to=”pln”] zł), a sznycel wiedeński kosztuje 295 UAH ([convert number=295 from=”uah” to=”pln”] zł). Spaghetti Bolognese kosztuje tu 150 UAH ([convert number=150 from=”uah” to=”pln”] zł).

 
Wybierasz się do Lwowa? Sprawdź oferty noclegów:


Booking.com


 
Są tu też desery. Tiramisu kosztuje 130 UAH ([convert number=130 from=”uah” to=”pln”] zł), panna cotta 65 UAH ([convert number=65 from=”uah” to=”pln”] zł), pieczone jabłko kosztuje 60 UAH ([convert number=60 from=”uah” to=”pln”] zł), sałatka owocowa 96 UAH ([convert number=96 from=”uah” to=”pln”] zł), a naleśniki z serkiem mascarpone – 158 UAH. Za mrożone latte płaci się 50 UAH ([convert number=50 from=”uah” to=”pln”] zł), zwykła kawa to koszt 45 UAH ([convert number=45 from=”uah” to=”pln”] zł), a za Irish Coffee płacimy 95 UAH ([convert number=95 from=”uah” to=”pln”] zł).

 

Podsumowanie


 
Specjalnością zakładu są specjalnie przygotowane kawy (po około 50 UAH za filiżankę) i niezwykłe herbaty w dużym dzbanku w tym zielona jaśminowa z Tajwanu za 135 UAH, japońska zielona herbata za 85 UAH czy mrożona herbata z Tajwanu za 190 UAH. Cen alkoholu nie ma co podawać bo jest tanio jak wszędzie.

 

Restauracja Amadeusz przy Placu Katedralnym 7 we Lwowie czynna jest od 10:00 do 23:00 czasu lokalnego. We wnętrzu obowiązuje zakaz palenia. Na zewnątrz palić można. Jest WiFi. Można płacić kartą. Restauracja znalazła się w naszym rankingu najlepszych restauracji Lwowa.

Polecamy również:


 

Dodaj komentarz