La Carbonara – kawałek Włoch przy Królowej Jadwigi w Krakowie. Ceny i menu

Wiele tysięcy osób na całym świecie uważa, że najlepszą kuchnią jest kuchnia włoska. W Krakowie znajdziemy dziesiątki, a może nawet i setki włoskich restauracji. Nie wszystkie są jednak prowadzone przez prawdziwych Włochów. W tym przypadku jest inaczej. W krakowskiej Woli Justowskiej przy ul. Królowej Jadwigi 184 działa mało znana wśród turystów restauracja La Carbonara, której szef pochodzi prosto z Rzymu. Jakie są ceny i menu? Co można zjeść w La Carbonara w Krakowie?
 
Aktualizacja 2022 na końcu tekstu!
 


La Carbonara – klimat i wystrój


 
Jeśli zwrócimy uwagę na logotyp La Carbonara to szybko stanie się jasno to, czego można spodziewać się po lokalu przy Królowej Jadwigi. Lokale w stylu “osteria” charakteryzuje zwykle krótkie menu. To również miejsca mniej formalne od trattori. Tak jest właśnie w La Carbonara.
 
Przestronne wnętrze utrzymane jest w jasnych barwach. Przy dobrej pogodzie można rozgościć się w znacznych rozmiarów ogrodzie, a gdy pada skryć się przed deszczem pod zadaszone patio. Klimatu restauracji dodaje przesympatyczny właściciel, który doradza w wyborze konkretnych dań, deserów i przy wyborze wina.

 


La Carbonara – ceny i menu

 
Jak wspomnieliśmy wcześniej menu w La Carbonara nie jest zbyt długie. W karcie dań znalazło się miejsce dla przystawek, dwóch sałatek, zupy dnia, makaronów, pizzy, dań głównych i deserów.
 

 
Wśród przystawek m.in. tatar z tuńczyka (35 zł), tatar z tuńczyka z kalmarami i carpaccio z ośmiornicy (49 zł), tatar z polędwicy wołowej (35 zł), ośmiorniczki (35 zł), szaszłyk z tuńczykiem, miecznikiem i krewetkami (49 zł), mule w białym winie (39 zł), zapiekanka z bakłażanów (35 zł) czy deska serów i wędlin dla dwóch osób (50 zł).
 
W karcie w La Carbonara także sałatki po 35 zł, zupa dnia za 18 zł oraz spory wybór makaronów w cenach od 30 zł m.in. za tytułową carbonarę, spaghetti alla Gricia, gnocchi, rigatoni z bakłażanem, przez 35 zł za lasagne, ravioli z ricottą i szpinakiem czy tagliatele. Za 39 zł m.in. spaghetti z małżami czy tagliatelle z krewetkami.
 

 
Wśród dań głównych m.in. hamburger, polędwica cielęca i polędwica wołowa, steki,okoń morski, dorada, stek z miecznika czy smażone kalmary i zupa rybna. Dla dwóch kilogramowa porcja ryby. Dania główne w granicach od 37 do 85 zł za stek. Wszystko serwowane jest z warzywami i pieczonymi ziemniakami.
 

 
Zaletą La Carbonara jest to, że ryby dostarczane są tu raz w tygodniu prosto ze słonecznej Italii. Dania przygotowywane są na miejscu co jest olbrzymią zaletą, ale może być i wadą lokalu. Dlaczego?

 

 

Jak mówi nam właściciel – gdy na zakupach nie zauważy odpowiedniego mięsa to po prostu go nie przywozi i wtedy w karcie może akurat nie znaleźć się wybrane przez nas danie. Gdy wpadliśmy do La Carbonara lasagna nie była dostępna ale na osłodę udało się zamówić danie, którego nie było go w karcie – tagliatelle z ragu. Czas oczekiwania na potrawy nie jest przesadnie długi.

 


La Carbonara – podsumowanie i opinia


 
Włoska restauracja La Carbonara nie należy do najdroższych czy najbardziej wyszukanych restauracji w Krakowie. Jeśli szukacie ciekawej włoskiej kuchni w spokojnych wnętrzach mieszczących się nieco dalej od turystycznych szlaków to jest to idealny wybór. Spore porcje, rozsądne ceny, spokój i miła obsługa to zdecydowane zalety miejscówki przy Królowej Jadwigi. Serwowana na miejscu pizza w pełni zasługuje na umieszczenie jej w zestawieniu miejsc z dobrą pizzą w Krakowie.

 
Aktualizacja 2022: Restauracja została zamknięta na stałe!

 
Polecamy również: