Ile kosztuje obiad w Krakowie? Ceny w restauracjach w Krakowie

Ile kosztuje obiad w Krakowie? Ceny w restauracjach w Krakowie

Ostatnimi czasy wielu turystów zdecydowało się na rezygnację z zagranicznych wyjazdów, wielokrotnie tańszych niż urlop w Polsce, i wybrało za cel swoich podróży Kraków. Jeśli zastanawiacie się czy w Krakowie jest drogo to dziś przychodzimy Wam z pomocą. Pokażemy jakie są ceny w Krakowie. Ile trzeba zapłacić za kawę w centrum Krakowa w kawiarni? Ile kosztuje obiad w Krakowie? Ile kosztuje piwo? Sprawdzamy ceny w restauracjach.

 

Jeśli wybieracie się do Krakowa i przed wyjazdem musicie sprawdzać w internecie czy stać Was na wyjazd to raczej nie należycie do klientów najlepszych restauracji w Krakowie, więc tylko na szybko określimy budżet, jaki trzeba mieć na najlepsze restauracje i szybko przejdziemy do tych z nieco normalniejszymi cenami.

 


Ceny w najlepszych restauracjach w Krakowie

Restauracja Mon Chef, Hotel Astoria, Lwów
 
Do najlepszych restauracji w Krakowie zaliczyć można lokale takie jak polecane w przewodniku Michelin lokale: 3 Rybki, Albertina, Pod Różą, Copernicus, Amarylis, Bottigliera 1881, Pod Nosem, Szara czy Farina, a także takie lokale jak Wierzynek, Pod Aniołami czy Garden, Art, Cyrano de Bergerac lub Leonardo. Ile kosztują najlepsze restauracje w Krakowie?
 
W nagrodzonym gwiazdką Michelin lokalu Bottiglieria 1881 menu degustacyjne składające się z 5 dań to koszt 250, z 7 za 310 zł. W Wierzynku danie główne kosztują od 88 zł za kwiat cukinii po 158 zł za comber z sarny z kurkami i konfiturą z brusznicy. W Albertinie za dania główne płacimy od 65 zł za filet z kaczki po 95 za stek ribeye. Dania główne w Pod Różą to koszt od 70 zł za prosię ze Stuttgartu po 85 zł za kulbin, menu degustacyjne po 185 zł.

 
W Szarej przy Rynku dania główne to koszt od 44 zł za cheeseburger z frytkami, przez 58 zł za królika w maśle po 78 zł za polędwicę wołową. Jeśli chcecie skusić się na coś naprawdę wyjątkowo czyli wysokiej klasy wołowinę to są w Krakowie miejsca serwujące wołowinę z różnych zakątków świata od Ameryki przez Argentynę aż po Japonię. Kobe beef w Krakowie to koszt około 800 zł za stek 200 gramów, wołowina wagyu kosztuje mniej – około 300 zł za 200 gramów. Serwują ją lokale takie jak chociażby Pimiento

 


Ceny w średniej klasy restauracjach w Krakowie


 
Warto pamiętać, że ceny w różnych restauracjach w Krakowie zależą przede wszystkim od tego pod jakich klientów skierowana jest knajpa. Te dla zagranicznych turystów i położone przy samym Rynku są zawsze drogie, co oczywiście nie znaczy że są dobre. Można wydać znaczącą kwotę w takim sobie lokalu, kwotę która pozwoliłaby na zjedzenie zdecydowanie bardziej wyszukanego i lepszego posiłku w innym, mniej turystycznym, miejscu.
 
W średniej klasy miejscach takich jak chociażby burgerownie za dobrego burgera przyjdzie zapłacić od około 19 do 30-kilku złotych. Dobra włoska pizza w Krakowie kosztuje podobnie od 20 do 40 złotych w zależności od restauracji do której się wybieramy. Obiad w średniej klasy lokalu takim jak Zazie Bistro, Karakter, czy Boccanera, Bistro Bene to koszt około 30-40 zł za makaron, 30-60 zł za danie główne, 15-20 zł za zupy, 20-30 zł za sałatki.
 
Warto pamiętać jednak, że wiele restauracji w Krakowie stosuje bardzo nieuczciwą taktykę podawania ceny dania głównego w menu do której jeszcze trzeba doliczyć dodatkowo pieczone czy tłuczone ziemniaki, ryż, surówkę, frytki czy cokolwiek innego. To bardzo brzydki sposób naciągania klientów na wyższy rachunek. Jak widzicie taką restaurację to najlepiej z niej wyjść i nie nabijać nikomu kasy za niskiej klasy zagrywkę.
 


Ceny w niskiej klasy restauracjach w Krakowie

Bar Mleczny Bieńczyce, Kraków, Nowa Huta
 
W najtańszych lokalach typu bary mleczne za obiad dla jednej osoby płacimy w granicach 6-8 zł za porcję pierogów i około 12-15 zł za porcję dania głównego, należy jednak brać pod uwagę to, że chodzi o bary oddalone od turystycznych traktów. W barze przy jednej z największych turystycznych ulic dania główne to już koszt od 18 do 21 zł.
 
Za porcję jedzenia w popularnym “chińczyku” trzeba w Krakowie zapłacić od 20 do 25 złotych w zależności od tego co chcemy sobie zamówić. W tańszych lokalach innego typu cena dania głównego również oscyluje w okolicach 20 złotych. Kebab to koszt około 15 zł, lody na mieście kosztują po 4 zł za porcję, ceny w McDonalds czy innych sieciówkach nie odbiegają poziomem od cen w innych miastach Polski.

 


Ile kosztuje śniadanie w Krakowie?

Śniadanie w Krakowie kosztować będzie od kilku złotych za gotową bułkę z wkładem z piekarni sieciowej przez około 25-30 zł za śniadanie w średniej klasy lokalu, 50 w lepszej, aż po 90 zł za dobrej klasy bufet szwedzki w jednej z najlepszych restauracji w mieście. Za kawę w Krakowie płacimy od 10 do 20 zł przy Rynku, piwo to koszt również od 10 do 20 zł w zależności od jego jakości i miejsca do którego się udajemy.

 
Polecamy również: