Gdzie zjeść na Kazimierzu? Restauracje na Kazimierzu TOP 13

Gdzie zjeść na Kazimierzu? Restauracje na Kazimierzu TOP 13

Zwiedzając atrakcje na Kazimierzu można zgłodnieć. Wtedy trzeba iść do restauracji na obiad lub kolację. Gdzie warto? Sprawdźmy gdzie zjeść na Kazimierzu w Krakowie. Na liście zarówno miejsca dla mniej zamożnych turystów jak i te nieco lepsze restauracje na Kazimierzu w Krakowie. Gdzie warto zjeść? Oto nasz subiektywny przewodnik po knajpkach urokliwej dzielnicy Krakowa. Sprawdzamy gdzie dobrze zjeść na Kazimierzu w Krakowie oraz gdzie zjeść może nie koniecznie dobrze ale za to tanio.

 


Dawno temu na Kazimierzu


 
Pierwszą z restauracji, którą polecamy w naszym przewodniku gdzie zjeść na Kazimierzu jest knajpka o wiele mówiącej nazwie Dawno temu na Kazimierzu. Lubimy ją za unikatowy wystrój w stylu przedwojennej rupieciarni, lubimy ją za szyldy wiszące nad lokalem i menu przypominające to z Restauracji Baczewskich we Lwowie, jednej z najlepszych restauracji we Lwowie, tylko droższe. Do zjedzenia m.in. zupa cebulowa czy barszcz w okolicach 20 zł, pierogi w okolicach 30 zł, dania główne takie jak czulent (40 zł), filet z indyka z borowikami (46 zł), cymes (50 zł), duszony pstrąg (53 zł) czy sałatka z kurczakiem (38 zł).

 


Introligatorinia Smaku


 
Restauracja o średnich-wyższych cenach, którą wciąż jeszcze zakwalifikować można do segmentu casual lub premium casual dining, serwująca różnego typu dania więc nadaje się na wyjście gdy nie macie ulubionej kuchni. W menu zarówno żurek (18 zł) jak i burger (39 zł), udka z królika (54 zł), Tagliatelle (38 zł) czy stek z polędwicy wołowej (92 zł). Sałatki w granicach 30 zł. Czasowo pojawiła się tu też pizza amerykańska w granicach 25 zł i makarony zapiekane casserole po 29 zł.

 


Karakter


 
Jeden z bardziej popularnych lokali na Kazimierzu to również restauracja Karakter. Knajpka polecana w przez Michelin nie jest tak dobra by zasłużyć na gwiazdki, ale jest naprawdę w porządku. Karakter to jeszcze nie fine dining ale zdecydowanie coś więcej niż knajpa ze schabowymi. W menu potrawy, które nie każdemu przypadną do gustu – strusi żołądek z curry (41 zł), grasica źrebięca (37 zł), ozór wołowy w sosie z owoców leśnych (38 zł) oraz bardziej standardowe dania jak burger (39 zł), żeberka wołowe, pierś z kaczki czy łosoś. Są też mule, makaron czy gazpacho.

 


 


Warsztat


 
Restauracją, która przypadnie do gustu każdemu typowemu turyście jest, a właściwie są, Warsztaty. To trzy tanie restauracje znajdujące się na Kazimierzu. Dwie to zwykłe restauracje z kuchnią z różnych stron świata, a trzecia to typowo polski lokal. Jest tak jak lubi wielu internautów wystawiających negatywne opinie lokalom z wyższej półki, czyli dużo. Jest też tak jak lubią czyli tanio. Zupy po 13 zł, lasagne za 25 zł, sałatki w granicach 20 zł, makarony po 23-36 zł. W menu też pierogi, ryby czy smażone mięsa.

 


Bottiglieria 1881


 
To jedna z najlepszy restauracji nie tylko na Kazimierzu, nie tylko w Krakowie, ale i w Polsce. Krakowska Bottiglieria 1881 położona przy ul. Bocheńskiej 5 na Kazimierzu to dopiero trzecia restauracja w Polsce wyróżniona gwiazdką Michelin. To lokal wyższej klasy mogący zaoferować dobre doznania kulinarne i miłą, spokojną atmosferę. Dania główne w granicach 60-95 zł, menu degustacyjne 5 dań za 250, 7 za 310 zł. Lepiej postarać się o rezerwację.

 


Alchemia od Kuchni


 
Lokal wyróżniony gwiazdką Michelin i streetfoodowe a’la bistro na jednej liście? Jakoś tak wyszło. Alchemia od Kuchni to restauracja położona przy słynnej krakowskiej kawiarni. Lokal jest niewielki ale jedzenie z niego można również spożyć w Alchemii, więc miejsca jest sporo. W menu przede wszystkim street food z różnych stron świata. Lista dań zmienia się dość często. Ceny w granicach 25 zł za burgery, 24-35 zł za dania główne. Knajpka serwuje też tzw. finger food dla większych grupek osób.

 


 


Plac Nowy 1


 
Jeden z najprzyjemniejszych lokali na Kazimierzu to w naszej opinii Plac Nowy 1. Nowoczesna, przestronna restauracja z bardzo szybkim internetem i dużymi oknami nadaje się zarówno na kolacje, spotkanie biznesowe, wypad na browara, a nawet randkę. Wieczorami bywa tu tłoczno ale wcześniej da się spokojnie posiedzieć. W menu m.in. bajgle (27 zł), burgery w zestawach z frytkami (34-47 zł), pizza (27-37 zł). Dania główne od 30 do 80 zł. Plac Nowy 1 na Kazimierzu to dobry kompromis między wysoką jakością potraw i niezbyt wygórowanymi cenami.

 


Zazie Bistro


 
Zazie Bistro to od lat popularny lokal wyróżniony przez Michelin. To jedna z najlepszych propozycji na Kazimierzu będąca kompromisem między ceną, a jakością dań. Jak sama nazwa wskazuje – to bistro, więc atmosfera jest dość luźna ale dania naprawdę przednie. W menu kuchnia francuska zupy po 17 zł, mule po 37, sałatki po 35-37 zł, dania główne takie jak coq au vin w okolicach 40 zł.

 


Szara Kazimierz


 

Na Kazimierzu jest kilka dobrych lokali wyróżnionych przez prestiżowy przewodnik Michelin. Jednym z nich jest również Szara Kazimierz. Szara na Kazimierzu znajduje się przy słynnej ul. Szerokiej pod numerem 39. Restauracja nie jest zorientowana na żadną konkretną kuchnię, więc znajdziemy tu też polskie akcenty takie jak pierogi ruskie. Ceny jak na jedną z lepszych restauracji w Krakowie wcale nie są przesadnie wysokie. Przystawki od 21 do 45 zł, sałatki poniżej 30 zł, rosół z makaronem już za 11 zł, dania główne od 29 do 79 zł za polędwicę wołową.

 


Marchewka z Groszkiem


 
Kolejna z tanich propozycji dla osób, które nie gustują w wyszukanych daniach i zadowolą się schabowym to Marchewka z Groszkiem. Przy Mostowej w kameralnej restauracyjce zjemy m.in. pomidorową, borowikową, rosół czy żurek, placki ziemniaczane, zrazy, kaczkę czy pierś z indyka i gołąbki. Warto pamiętać, że to lokal przyjazny dla dzieci więc sami wiecie co się z tym wiąże.

 


 


Bombonierka

 
Tradycyjne i niezbyt skomplikowane dania tradycyjnej i zdecydowanie nie skomplikowanej kuchni polskiej serwuje na Kazimierzu również restauracja Bombonierka z tą tylko różnicą, że w środku jest już nieco lepiej niż w najtańszych restauracjach. To restauracja o średnich cenach. W menu m.in. pierogi, cebulowa, barszcz, żurek czy filet z kurczaka w sosie kurkowym lub filet z mozzarellą i suszonymi pomidorami, kaczka z jabłkami, pierś z gęsi czy comber jagnięcy.

 


Nolio


 

Nolio to średniej klasy restauracja włoska słynąca przede wszystkim z pizzy ponieważ jest to lokal mogący poszczycić się certyfikatem stowarzyszenia Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN). To jeden z niewielu lokali w tej części Europy który daje gwarancje, że pizza będzie jak w Neapolu. Makarony w granicach 26-40 zł, pizza od 20 do 37 zł więc nie jest drogo, a mamy gwarancję, że potrawy przygotowywane są m.in. z pomidorów San Marzano oraz innych składników z certyfikatem Denominazione di Origine Protetta (DOP). Do wad Nolio należą wystrój wnętrza, kolejki przed wejściem i tłok co sprawia, że na pizzę czeka się nawet do pół godziny. Nikt nie podał nam żadnej maleńkiej przegryzki jak chociażby w La Squadra w Katowicach więc oczekiwanie jest dość irytujące. Jeśli jest kolejka to stać nie warto, lepiej iść do Che Bonta.

 


Kuchnia u Doroty

 
Na zakończenie jedna z tanich i popularnych restauracji położona kawałek od turystycznego centrum Kazimierza. To propozycja na niewyszukane podniebienie. W ofercie w większości dość standardowe dania takie jak zupy pieczarkowe, koperkowe czy pomidorowe, gołąbki, knedle, pierogi czy kotlet po kijowsku dla zmylenia przeciwnika nazywany w Polsce kotletem de volaille. Jedzenie stoi za to na bardzo dobrym poziomie. Ceny też bardzo przystępne chociaż jeśli lubicie jeść w spokoju to lepiej przyjść tu poza godzinami szczytu bowiem restauracja popularna jest wśród rodzin z dziećmi.

 
Polecamy również: