Święto Dziękczynienia – jakie są tradycyjne potrawy? Co na stole?

Thanksgiving Day czyli Święto Dziękczynienia w USA kojarzy się głównie z pieczonym faszerowanym indykiem. W menu potraw trafiających na stół pojawiają się jednak również inne tradycyjne dania. Jakie potrawy spożywa się w Święto Dziękczynienia? Czy są jakieś “obowiązkowe” pozycje na liście potraw? Sprawdźmy to!
 
W Europie w wielu krajach jest tylko jeden taki wieczór – Wigilia, ale nie w Stanach i Kanadzie. Za “wielką wodą” równie ważnym, a może nawet ważniejszym, świętem jest Święto Dziękczynienia. Jakie są tradycyjne potrawy związane z Thanksgiving Day? Co obok indyka pojawia się na stołach w Święto Dziękczynienia? Oto kilka informacji dotyczących tradycyjnych dań.
 
Według tradycji pierwsze Święto Dziękczynienia obchodzono w 1621 roku w kolonii Plymouth. Do stołów zasiedli wówczas pielgrzymi przybyli do nowej Anglii w 1620 roku na pokładzie statku Mayflower oraz przedstawiciele plemienia Wampanoagów. Wówczas na stół trafić miały potrawy z dziczyzny, homary, ptactwo wodne, dynia, jagody i owoce oraz oczywiście indyki. Z czasem menu kolacji z okazji Święta Dziękczynienia uległo zmianie.

 


Święto Dziękczynienia – potrawy

Obecnie menu kolacji z okazji święta kojarzone jest przede wszystkim właśnie z pieczonym indykiem. Obok pieczonego i nadziewanego indyka rasy biały szerokopierśny pojawiają inne potrawy. Czasem zamiennikiem indyka jest kaczka, gęś lub pieczona szynka.
 
Obok dania głównego serwowane są inne potrawy takie jak chociażby tłuczone ziemniaki z sosem jus i żurawiną, słodkie ziemniaki, kukurydza, zielony groszek zwłaszcza w postaci zapiekanki. Na stoły trafiają zapiekane warzywa takie jak seler, marchewka czy szparagi lub brukselka.
 
Na amerykańskich stołach pojawiają się też sałatki, chleb kukurydziany czy herbatniki. Tradycją jest też placek z dyni czasem zastępowany przez szarlotkę. Na niektórych stołach gości słynny mac ‘n’ cheese, u Amerykanów pochodzenia włoskiego pojawiają się dania takie jak lasagna, u Żydów specjały kuchni żydowskiej.
 
W zależności do tego z którego miejsca wywodzą się ucztujący dania będą inne. Inaczej świętują osoby wywodzące się z Kuby czy Portoryko, a inaczej z Włoch czy Meksyku. Nie ma żadnej standardowej i sztywnej listy dań na Święto Dziękczynienia tak samo jak nie ma konkretnych wytycznych dotyczących dań na Wigilię w Europie.

 
Polecamy również: