
Przygotowanie lasagne z sosem beszamelowym, pomidorowym i mięsem mielonym wcale nie musi być trudne. Dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się smakiem pysznej lasagne przygotowaliśmy przepis na szybką i łatwą lasagne. Oto jak przygotować lasagne.

Lasagne (albo jak kto woli lazania) to w gruncie rzeczy duże płaty makaronu, jednak przyjęło się, że chodzi tu po prostu o całe danie przygotowane z wykorzystaniem takiego makaronu. Lasagne pochodzi z kuchni włoskiej, wywodzi się z regionu Emilia-Romania nad Adriatykiem, chociaż nazwa pochodzi jeszcze z greki. Najczęściej lasagne podaje się z mięsem mielonym, sosem beszamelowym i sosem pomidorowym, chociaż przytrafiają się też takie wariacje jak lasagne wegetariańska ze szpinakiem, lasagne z kurczakiem, a nawet na słodko.
Składniki do lasagne

Przygotowanie lasagne teoretycznie jest trudne, ale kilka prostych modyfikacji w przepisie sprawia, że danie będzie gotowe w około godzinę. W naszym prostym przepisie ograniczyliśmy liczbę składników i skorzystaliśmy z gotowych półproduktów. Do przygotowania dania potrzebne są:
– paczka makaronu lasagne
– około pół kilograma startego sera mozzarella
– słoik sosu pomidorowego
– pół kilograma mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
– sos beszamelowy (tu znajdziecie przepis na sos).
Dzięki temu, że w sklepie można kupić od razu zmielone mięso, a między płaty makaronu lejemy gotowy, jedynie przyprawiony, sos, czas przygotowania zdecydowanie się skraca.

Lasagne – sposób przygotowania
Wiele osób wydłuża proces przygotowania lasagne poprzez wcześniejsze gotowanie makaronu. To błąd – jeśli lubicie makaron al dente, wystarczy włożyć do formy nieugotowane plastry lasagne. Polane sosami w piekarniku i tak zmiękną.

Teraz przychodzi czas na starcie sera i przygotowanie mięsa. Mięso mielone wrzucamy na patelnię (najlepiej bez tłuszczu) i lekko podsmażamy. Gotowy sos można przelać do garnka, przyprawić wedle uznania oraz ewentualnie odparować z niego nieco wody tak, by całe danie nie “pływało” po wyjęciu z piekarnika.

Gotowy sos, mięso i ser przekładamy kładziemy na pierwszą warstwę makaronu, a następnie przekładamy tyle razy na ile pozwala nam na to naczynie. W naszym wypadku sos beszamelowy polaliśmy na samą górę lasagne, ale nic nie przeszkadza temu, by dodać go również do wewnątrz. Lasagne należy piec od 40 do 60 minut w temperaturze około 200 stopni.