Ile czasu gotować jajko na miękko? Ile gotować we wrzątku i zimnej wodzie?

Gotowanie jajka na miękko to jeden z najszybszych sposobów na całkiem dobre, tanie i bardzo szybkie śniadanie. Gotowanie jajek jest jednak pewnego rodzaju sztuką. Przygotowanie idealnego jajka na miękko wymaga trochę szczęścia lub wiedzy. Ile czasu gotować jajko na miękko? Ile czasu na jajko na miękko? Jakie są sposoby gotowania jaja na miękko do zimnej wody? Ile do wrzątku, a jak jest jajko na miękko po angielsku?

 

Jajka na miękko to prosta i szybka przekąska mająca około 136 kalorii na 100 gramów produktu. Przygotowanie jajka na miękko jest zadaniem dość prostym jeśli wiemy jak to robić. Ile czasu trzeba gotować jajko na miękko? To zależy od sposobu.
 
Są dwa sposoby gotowania jajka na miękko czy jak kto woli jajka na półmiękko. Pierwszym jest wrzucenie jajek to gotującej się, gorącej wody. W takim przypadku warto zobaczyć co robić by jajko nie pękło w wodzie. Po prostu nie wrzucać bardzo zimnych jajek, a takie ogrzane lub w temperaturze pokojowej.
 
Jajko we wrzącej wodzie by wyszło na miękko trzeba gotować różnie w zależności od jego wielkości. Przyjmuje się, że małe jajka w rozmiarze S gotujemy około 3,5-4 minut, średnie jaja około 4,5-5 minut, a duże jajka około 5,5 minuty. Wszystko zależy od ich rozmiaru oraz temperatury.
 
Drugim sposobem jest gotowanie jaj na miękko wkładanych do zimnej wody. Taki sposób pozwala na gotowanie jaj bez minutnika, stopera czy zegarka. Jak to zrobić? Jajko na miękko w zimnej wodzie gotujemy do chwili zagotowania wody.
 
Po wyjęciu z wody jajka na miękko warto szybko schodzić pod strumieniem zimnej wody tak by we wnętrzu nie dochodziło do dalszego ścinania się białka i żółtka. W sprzedaży są też specjalne maszyny do robienia jaj na miękko i jaj na twardo ale to już nieco inny sposób przygotowania. Tam po prostu wlewa się odmierzoną ilość wody i czeka na sygnał wydawany przez urządzenie.
 
Jajka na miękko po angielsku to soft boiled eggs.

 
Polecamy również: