Chimney Cake Bakery – prawie węgierski kurtoszkołacz w Krakowie

Chimney Cake Bakery – prawie węgierski kurtoszkołacz w Krakowie

Kurtoszkalacz (kurtoszkołacz) to węgierska przekąska tradycyjna dla Węgier i rumuńskich obszarów zamieszkiwanych przez węgierskojęzyczną ludność takich jak Seklerszczyzna. By zjeść namiastkę tradycyjnego węgierskiego ciastka nie trzeba jechać na Węgry. W Polsce podawane jest w wielu miejscach. W Krakowie serwuje je, nie wiedzieć czemu nazwana z angielskiego, budka Chimney Cake Bakery przy Basztowej i Wawrzyńca.

 

Czym jest kurtoszkalacz?

 
Kurtoszkalacz to ciastko m.in. z mąki pszennej, cukru pudru, soli, drożdży, mleka, jaj, masła z dodatkami takimi jak na przykład proszek waniliowy, rum czy sok z owoców cytrusowych. Jest trochę podobne do polskiego sękacza. Tradycyjny węgierski przysmak piecze się na specjalnie przygotowanym do tego “urządzeniu” – stożku z drewna, ceramiki lub żelaza. Tradycyjnie ciastko piecze się od 6 do 15 minut nad węglem drzewnym, dzięki czemu uzyskują niepowtarzalny smak. Podczas pieczenia nad ogniem karmelizuje się cukier, którym obsypane jest ciastko. Takich rzeczy niestety w Krakowie nie zjemy bowiem – jak w wielu miejscach serwujących węgierski przysmak – tradycyjny sposób opiekania zastępuje się piecami elektrycznymi i gazowymi.

 
Chimney Cake Bakery
 
Przed laty węgierski przysmak wypiekało się w piecu, a ciastko piekło się nad ogniem na długim drewnianym kiju. Na zamieszczonym poniżej filmie zobaczyć możecie tradycyjny sposób przygotowania węgierskich ciastek wypiekanych nad węglem drzewnym.

 

 

Chimney Cake Bakery w Krakowie

 
Oryginalne ciastka podawane są w konserwatywny sposób na przykład z posypką orzechową, z pistacjami czy kakao bez zbędnych udziwnień, bez posypki w środku, nadzienia czy innych dodatków które zobaczyć można w Krakowie.

 

W krakowskich budkach poza najbardziej przypominający tradycyjne ciastko kurtoszkołaczem z cynamonem, wanilią czy wiórkami kokosowymi (wewnątrz…) dostępne są też wersje ciastka z Nutellą i kokosem, kremem chałwowym, białą czekoladą i pistacją oraz tzw. Chimney Cones z masłem orzechowym, ciastkami Oreo, Nutellą, sosem czekoladowym i lodami lub też z masłem orzechowym z lodami i czekoladkami lub z Nutellą, brownie, lodami i sosem czekoladowym. Te ostatnie polecane raczej dla osób wybitnie przepadających za słodyczami. Ceny? Nie jest drogo – w granicach od 8 do 13 zł.

 

Chimney Cake Bakery – podsumowanie

Chimney Cake Bakery
 
Jeśli ktoś chce zjeść w 100% prawdziwy węgierski przysmak to niestety ciastka oferowane w Krakowie nie przypadną mu do końca do gustu. Zarówno sposób przygotowania jak i propozycje podanie to nie do końca to, co na Węgrzech.

 
Jeśli jednak chodzi tylko o wspomnienie wyjazdu na Węgry czy zjedzenie czegoś oryginalnego to budki w Krakowie przy Basztowej i na Kazimierzu można polecić. Jeśli chcecie skosztować kurtoszkołacza w Krakowie to polecamy wybrać się w chwili, gdy ciastka będą jak najświeższe, a jeśli chcecie próbować fantazyjnych i nieco za słodkich wyrobów to lepiej wyposażyć się w dodatkowe chusteczki, by później wytrzeć ręce :). Budki w Krakowie czynne są od 9 do 21 (Basztowa 26) i od 11 do 22 (Wawrzyńca 16). Można płacić kartą.
 


 
Polecamy również:

 

Powiązane wpisy

Play Ukraina
Jak dzwonić na Ukrainę w Play? Koszty połączeń z Polski

Czekolady i cukry Branka Lwów – historia słynnej fabryki czekolady, ul. Szeptyckich 26

Stefan Poliński
Tak zginął Stefan Poliński – słynny “Człowiek Mucha”. 15 stycznia 1928 we Lwowie

Zamknij