Przepis na faworki i pączki. Przedwojenne przepisy kulinarne

Przepis na faworki i pączki. Przedwojenne przepisy kulinarne

Już za chwilę Tłusty Czwartek więc nadszedł idealny czas na to, by sprawdzić przepis na pączki i przepis na chrust czyli faworki. Jeśli jesteście ciekawi jakimi słodyczami zajadano się przed wojną i sami chcecie przygotować słodkości według przepisu z czasów II RP to zapraszamy. Oto receptura na faworki i pączki z wydanej we Lwowie książki “Uniwersalna książka kucharska” z 1926 roku.

 

Pełen tytuł posiadanej przez nas książki to “Uniwersalna książka kucharska: z ilustracjami i kolorowemi tablicami: odznaczona na wystawach higjenicznych w Warszawie w roku 1910 i 1926: przeszło 2.200 skromnych i wytwornych przepisów gospodarskich i kuchennych z uwzględnieniem niezbędnych warunków odpowiedniej diety, codziennej higjeny oraz kuchni jarskiej”. Autorką słynnego dzieła jest Maria Ochortowicz-Monatowa.

 

Przedwojenna książka kucharska ze Lwowa

 

Przepis na faworki

Według przedwojennej receptury do przygotowania faworków potrzebne jest:

  • 0,5 litra mąki
  • łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • jajko
  • łyżka octu
  • kwaśna śmietana

Ciasto powstałe ze zmieszanych składników należy zagnieść i rozwałkować, a następnie zawinąć faworki przez otwór sporządzony w środku przeciętego kawałka ciasta. Autorka starej książki poleca smażenie faworków w rozpalonym smalcu. My zmodyfikowaliśmy ten krok i faworki smażyliśmy na zwykłym oleju. Odsączone z tłuszczu faworki należy posypać cukrem z wanilią. Według przedwojennego przepisu najlepiej podawać faworki z rozgrzanym miodem w sosjerce.

 

Przepis na pączki

Według przedwojennej receptury do przygotowania pączków należy przygotować:

  • Ćwierć litra słodkiej śmietany
  • 12 żółtek
  • 5 łyżek klarowanego masła
  • 6 łyżek cukru
  • 4 dkg drożdży
  • pół kilograma mąki ryżowej
  • kieliszek araku

Według przedwojennego przepisu na pączki należy zmieszać składniki w postaci masła, śmietany, żółtek, cukru i drożdży, a następnie dodać do nich mąkę i arak i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto należy odstawić na godzinę do wyrośnięcia, a pączki smażyć w smalcu z dodatkiem łyżki wody. Przyznamy – tego przepisu jeszcze nie testowaliśmy.

 

Jeśli znacie inne starodawne przepisy na słodkości na Tłusty Czwartek koniecznie dajcie znać w komentarzach.