17 rzeczy które warto kupić w Paryżu i we Francji. Co przywieźć?

17 rzeczy które warto kupić w Paryżu i we Francji. Co przywieźć?

Wybierając się na weekend do Paryża, wakacje na Lazurowym Wybrzeżu czy wczasy w Prowansji wielu turystów zastanawia się co warto kupić we Francji. Jakie francuskie produkty warto przywieźć z wakacji we Francji? Co opłaca się kupić ponieważ jest tańsze niż w Polsce, a jakie rzeczy stanowią po prostu dobrą pamiątkę z wyjazdu? Oto zestawienie 17 rzeczy, które warto kupić we Francji. W zestawieniu zarówno produkty spożywcze jak i alkohole, kosmetyki i inne unikatowe wyroby. Co fajnego można kupić w Paryżu?

 

Makaroniki (Ladurée, Pierre Hermé)

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Post udostępniony przez LADUREE PARIS OFFICIEL (@maisonladuree)

Francuskie makaroniki to dobrze znana słodka przekąska, której głównymi składnikami są jaja, cukier puder oraz mielone migdały. Początkowo pierwotne makaroniki wypiekano w VIII i IX wieku we Włoszech skąd później przybyły do Francji. Dziś niewielkie kolorowe ciasteczka z nadzieniem dostępne są w praktycznie każdym zakątku świata, ale to właśnie te z Francji są najbardziej popularnymi makaronikami. W sklepach kupić można najróżniejsze makaroniki o różnych smakach jak standardowa pistacja, czekolada czy wanilia, ale także brzoskwinia, cytryna, gruszka z pomarańczą, lukrecja, róża, lawenda czy masło orzechowe.
 
Kupić je można prawie wszędzie. Oferują je różne cukiernie, a gotowe paczkowane makaroniki można kupić nawet w supermarketach. We cena we Francji nie jest zbyt duża jeśli tylko nie chcemy skosztować tych uważanych za najlepsze. Najsłynniejszymi makaronikami są te sprzedawane przez ekskluzywną markę Ladurée z Paryża założoną w 1862 roku. Przez lata firma sprzedająca makaroniki i inne luksusowe słodycze rozrosła się i posiada swoje sklepy w wielu miastach Europy (w tym 19 punktów w Paryżu), a nawet w Azji, Afryce i Stanach Zjednoczonych. Zestaw 6 różnych makaroników Ladurée kosztuje 17 EUR. Bardzo znanymi makaronikami są również te sprzedawane w sklepach sygnowanych nazwiskiem słynnego cukiernika Pierre’a Hermé. Zestaw 7 makaroników Pierre Hermé to koszt 19.90 EUR.
 

Szampan i wino

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Post udostępniony przez Moët & Chandon Official (@moetchandon)


 

Wiele osób szampanem nazywa każde wino musujące ale prawdziwy szampan nie jest winem, które wzbogaca się dwutlenkiem węgla. Szampan produkowany w Szampanii to wino zlewane do butelek jeszcze przed końcem fermentacji. Najpopularniejsze są oczywiście białe szampany z odmian winogron chardonnay, pinot noir i pinot meunier. By móc skorzystać z nazwy szampan na butelce producenci muszą spełnić rygorystyczne wymagania. Jednym z najstarszych producentów szampana jest Chartogne Taillet, wśród mniej luksusowych wymienić można chociażby Moët & Chandon. Jeśli chodzi o zwykłe wino to francuskich win nie trzeba chyba nikomu przestawiać, a opisanie wszystkich możliwych i charakterystycznych zajęłoby pewnie więcej, niż ten artykuł.

 

Ser

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Post udostępniony przez Produits et gastronomie BFC (@bourgognefranchecomte_produits)


 
Podobnie jest z serami. Francja jest ojczyzną wielu popularnych i cieszących się uznaniem gatunków sera. Stąd wywodzi się Brie, Camembert, Banon, Etorki, Mâconnais, popularny w Polsce Mimolette czy Port Salut, Picodon czy Roquefort. Producentów sera jak i najróżniejszych odmian serów są wręcz niezliczone ilości i każdy dysponujący dowolnym budżetem znajdzie we Francji coś dla siebie.

 

Foie Gras

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Post udostępniony przez Studio PP (@studioppfood)


 
Czy to się komuś podoba czy nie wyjątkowym przysmakiem we Francji jest pasztet strasburski znany również pod nazwą foie gras. Pasztecik przygotowany jest z otłuszczonych wątrób kaczych i gęsich pozostając jedną z najbardziej wyjątkowych i najdroższych potraw francuskiej kuchni. Wątróbka o znacznie lepszym smaku od standardowej podawana jest również jako dodatek do najróżniejszych potraw. Specjał jest zakazany w wielu krajach w tym w Polsce, ale można go również kupić na Węgrzech.
 
We Francji najwięcej wątróbek produkuje się w Akwitanii, a rynek podzielony jest przez kilku głównych producentów z tradycjami – Delpeyrat, Maisadour, Excel, Lur Berri, Labeyrie oraz Euralis. W sklepach dostępne są różne produkty z foie gras, a sam przysmak serwowany jest na surowo (Cru), częściowo upieczona (Mi-cuit) lub Cuit.
 

Sól z Guérande

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Post udostępniony przez Le Guérandais (@leguerandais_officiel)


 
Okolice położonej u wybrzeża Atlantyku miejscowości Guérande od setek lat słynne są z produkcji morskiej soli. Pozyskiwanie soli to prawdziwa lokalna tradycja, która na zawsze rozsławiła region. Wiadomo, że sól pozyskiwano tu już w okolicach III wieku na krótko przed rzymskim podbojem tych ziem. Sól pozyskiwana jest tradycyjną metodą opracowaną tu w XV wieku bez użycia mechanicznych narzędzi.
 
Sól z Guérande to nie jeden produkt. Najbardziej szlachetną jest Fleur de Sel – sól pozyskiwana w wyjątkowo suche i gorące dni. Finalny produkt o śnieżnobiałej barwie nigdy nie ma styczności z podłożem zbiorników. Pozyskiwana jest również sól Coarse, której charakterystyczna barwa jest wynikiem późniejszego zbierania i wskazuje na zawartość minerałów pochodzących z gliny wyściełającej dna zbiorników.
 

Mydło z Francji

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Post udostępniony przez Savonnerie Fer à Cheval (@savonnerieferacheval)


 
Opisując rzeczy, które warto kupić w Portugalii wymienialiśmy w zestawieniu naturalne mydła wielu różnych producentów. Po wysokiej jakości mydło nie trzeba jednak jechać do Lizbony bo i we Francji działa wielu wysokiej klasy producentów mydła. Czym jest mydło – tego wyjaśniać nie będziemy. We Francji warto przede wszystkim zainteresować się słynnym mydłem z Marsylii. Mydło z Marsylii oryginalnie powstawało przez zmieszanie słonej wody z Morza Śródziemnego, oleju z oliwek oraz popiołu z wodorostów. Pierwsi producenci mydła pojawili się tu około 1370 roku. Całkowicie oryginalne mydło produkują firmy Savonnerie Fer a Cheval, Savonnerie du Midi, Marius Fabre, le Sérail i Rampal-Latour. Produkt dostępny jest w różnych wariacjach i rozmiarach.

 

Perfumy

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Post udostępniony przez CHANEL (@chanelofficial)


 
Perfumy, wody perfumowane, toaletowe czy kolońskie to produkty nieodzownie kojarzące się z Francją i światową stolicą perfum czyli miejscowością Grasse na Lazurowym Wybrzeżu. To tu działa jedna z najstarszych wytwórni perfum Galimard Perfumeur, której historia sięga już 1747 roku. By kupić perfumy nie trzeba jednak jechać do Grasse. Praktycznie w każdym mieście znaleźć można jakąś perfumerię, a na prezent z wycieczki nadaje się nie tylko słynny zapach Chanel No. 5 ale również wiele tańszych produktów takich jak Cacharel Anais Anai, Guerlain Shalimar słynny Opium z YSL czy Kenzo Perfume Flower jak również i mniej popularnych wyrobów.

 

Kosmetyki

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Post udostępniony przez eisenbergparis (@eisenbergparis)


 
Skoro mowa już o perfumach to nie sposób nie wymienić również kosmetyków. We Francji producentów dobrych jakościowo kosmetyków zaspokajających najróżniejsze potrzeby jest aż nadto. Stąd wywodzi się słynna spółka L’Oréal mająca w swoim portfolio firmy takie jak Lancôme, La Roche-Posay czy Vichy. We Francji założono dobrze znaną markę Bioderma, stąd wywodzi się L’Occitane en Provence, luksusowa Eisenberg Paris czy popularna Yves Rocher. Jest w czym wybierać.

 

Musztarda i majonez (Maille)

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Post udostępniony przez Maille US (@mailleus)


 
Czym jest musztarda nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć. Sos, którego głównym składnikiem są ziarna gorczycy znany i używany jest w wielu kuchniach. We Francji jednym z najpopularniejszych oraz prawnie chronionych rodzajów musztardy jest musztarda dijońska produkowana – jak łatwo zgadnąć – w mieście Dijon. Dość ostra musztarda diżońska powstaje w z ziaren brązowej gorczycy. Nie jest to oczywiście jedyna znana francuska musztarda. Dobrze znana jest też fioletowa musztarda z Brive z wytłokami winogron. W sprzedaży wiele różnych odmian musztardy z dodatkami takimi jak wodorosty, orzechy, pomidory, miód czy estragon, porzeczka, a nawet sok fiołkowy. Jednym z najpopularniejszych producentów musztardy we Francji jest firma Maille założona w Marsylii w 1723 roku. Marka dysponuje wieloma ekskluzywnymi sklepami firmowymi chociaż jej wyroby wcale nie są szalenie drogie.

 

Zioła i przyprawy

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Post udostępniony przez Une Pincée de Provence (@unepinceedeprovence)


 
Zioła i przyprawy są jedną z tych pamiątek z Francji, których przywiezienie ze względu na niewielką wagę nie sprawi trudności nawet jeśli na wczasy wyjechaliśmy używając taniej linii lotniczej. Najsłynniejsze są oczywiście tak zwane zioła Prowansalskie. Pod nazwą tą ukrywa się mieszanka ziół w postaci bazylii, tymianku, mięty pieprzowej, rozmarynu, lubczyku, szałwii lekarskiej, oregano, estragonu i majeranku i dzikiego majeranku. Składnikiem mieszanki jest również cząber, wawrzyn, koper włoski i trybula ogrodowa. Najbardziej popularną mieszanką jest mieszanka w postaci: 27% rozmaryn, 27% oregano, 27% cząber i 19% tymianku. Tak naprawdę tylko 10% ziół sprzedawanych jako “zioła prowansalskie” pochodzi z Prowansji. Drugą ze znanych francuskich mieszanek jest mieszanka Bouquet garni składająca się w 80% z natki pietruszki, 10% liści laurowych i 10% tymianku. Kolejną mieszanką ziół dostępną we Francji jest quatre-épices (pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, goździki). We Francji popularna jest również papryka chilli znana jako pieprz z Espelette.

 

Herbata

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Post udostępniony przez m a y a (@o___k___r)


 
Zwyczaj picia herbaty kojarzony jest przede wszystkim z Wielką Brytanią, ale to błąd. We Francji kultura picia herbaty rozpoczęła zyskiwanie na popularności w XVII wieku, a sama herbata zaczęła pojawiać się w Paryżu około 1636 roku. To właśnie z Francji herbata przywędrowała do Polski w 1664 roku, szeroką popularność nad Wisłą zdobyła w drugiej połowie XVIII wieku.

We Francji wymienić można kilka dość luksusowych marek herbaty. Jedną z najstarszych i wciąż działających firm sprzedających wysokiej jakości herbatę jest Nina’s Paris datowana na 1672 roku. Jest jedyną marką, która sprzedaje herbatę z dodatkiem róż z ogrodu w Wersalu. Wśród kolejnych wymienić można Kusmi Tea. Marka została założona w Petersburgu w 1867 roku ale ze względu na rewolucją siedzibę przeniesiono do Francji w 1917. Nieco wcześniej w 1854 rku powstała uznana marka Mariage Freres. W 1872 roku powstała marka Janat, w 1919 roku firma Betjeman & Barton, a w 1925 roku Dammann Freres. Wśród nieco młodszych producentów cieszących się uznaniem można wymienić markę Le Palais des Thés założoną w 1986 roku. Produkty luksusowych francuskich producentów nie tylko dobrze smakują, ale i pakowane są w przepiękne starodawne opakowania. W Paryżu luksusową herbatę wypić można w wielu przepięknych kawiarniach i herbaciarniach, których zestawienie opublikujemy na blogu.

 

Pasta kasztanowa

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Post udostępniony przez Clément Faugier (@clementfaugier)


 
Słynny francuski mus kasztanowy to deser kojarzony przede wszystkim z powstałą w 1885 roku marką Clément Faugier. Kasztanowy krem powstały z parzonych kasztanów, płatków kasztanowych, cukru i wanilii. Marka założona w 1885 roku wciąż istnieje i wciąż najbardziej znana jest z produkcji swojego najbardziej sztandarowego wyrobu. Oczywiście francuski przysmak przygotowywany jest również przez innych producentów. Kasztanowy krem dostępny jest w różnej wielkości opakowaniach i może stanowić dodatek do deserów, lodów, naleśników lub jak nadzienie do ciast i tortów.

 

Beret, kapelusz, szalik

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Post udostępniony przez Laulhère bérets (@laulhere_france)


 
Francja od lat jest krajem kojarzonym z najwyżej klasy ubraniami, a Paryż to stolica mody. Zwykłego Polaka nie stać ani na kreacje haute couture, ani na zakupy w butikach wysokiej jakości producentów takich jak Chanel, Louis Vuitton, Lancôme czy YSL. Zwykła Polka pomarzyć może o słynnych Louboutinach z czerwoną podeszwą lub butach z butiku Roger Vivier. Zwykła Polka nie może raczej marzyć również o beretach słynnej marki Laulhere, chociaż ta która wyjechała na wakacje do Paryża może już pozwolić sobie na wizytę w markowym sklepie Laulhere. Jeśli nie chcecie wydać rocznej pensji w paryskich butikach to zakup tradycyjnych francuskich ubrań takich jak nadające się berety, kapelusze czy szaliki mniej znanych producentów. Tym, którzy jadą do Paryża na luksusowe zakupy adresów dobrych sklepów podawać raczej nie trzeba.

 

Masło

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Post udostępniony przez Isigny Sainte-Mère (@isignystemere)


 
Francja to przede wszystkim wyjątkowe produkty spożywcze. Kolejny ciekawy przysmak na liście nie powinien być więc żadnym zaskoczeniem. Definicji masła nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Francja jest jednym z czołowych producentów masła. Jeśli chodzi o masło jednym z wyjątkowych produktów we Francji jest masło beurre d’Isigny produkowane w rejonie zatoki Baie des Veys. Masło składa się w 82% z tłuszczu, a swoją wyjątkową złotą barwę zawdzięcza dużej zawartości karotenoidów. Kolejnym chronionym gatunkiem jest Beurre d’Echiré charakteryzujące się lekko owocową nutą wynikającą z obfitości w laktozę. Kolejnym chronionym produktem jest Beurre de Bresse. Warto zwrócić uwagę również na Burre de Baratte. Jednymi z najpopularniejszych producentów masła we Francji są firmy takie jak chociażby Président, Échiré czy Jean-Yves Bordier.

 

Saucisse de Toulouse

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Post udostępniony przez Boucherie Pollet (@boucherie_pollet)


 
W zestawieniu nie wymieniliśmy do tej pory żadnej wędliny. Czas więc i na nią. We Francji warto spróbować tradycyjnej kiełbasy z Tuluzy, której produkcja w rejonie trwa od czasów XVIII wieku. Kiełbasa Saucisse de Toulouse to kiełbasa wieprzowa produkowana z dodatkiem przypraw oraz wina. Najlepiej pasuje do różowego lub białego wina. Może być spożywana na surowo oraz grilowana.

 

Calvados

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Post udostępniony przez Glatigny Farmhouse (@glatignyfarmhouse)


 
Polacy na wakacjach kochają alkohol więc w tym zestawieniu nie mogło zabraknąć procentów. Calvadost to tradycyjny francuski winiak wytrawny będący efektem destylacji cydru. W składzie napoju może znajdować się sok nawet ze 100 odmian jabłek. Po przygotowaniu cydru i destylacji Calvados leżakuje w dębowych beczkach przez 2 lata, ale im starszy trunek tym lepszy smak. Na rynku dostępne są napoje z pojedynczej i podwójnej destylacji. Najbardziej ekskluzywnym jest Calvados X.O. mający minimum siedem lat. Pierwsza wzmianka o produkcie pochodzi z 1553 roku. Nazwa Calvados jest zastrzeżona wyłącznie dla napojów produkowanych w Normandii Wśród najbardziej luksusowych producentów Calvadosu wymienić można m.in. Calvados Papidoux, Calvados Boulard czy Lecompte.

 

Lawenda

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Post udostępniony przez ProvenceEncoreProvenceToujours (@provencencore.provencetoujours)


 
Przepięknie pachnąca lawenda jest symbolem francuskiej Prowansji. Na straganach i sklepach z pamiątkami kupić można wiele pamiątek z Francji, które odwołują się do tradycji uprawiania lawendy. Do kupienia nie tylko pachnące woreczki z lawendą ale również i magnesy, przypinki czy breloczki w charakterystycznym lawendowym kolorze. Z lawendy i z lawendą kupić można też wiele kosmetyków takich jak kremy czy mydełka.

 


 
W pozostałych odsłonach cyklu Co warto kupić – Zakupy na świecie:

 

Powiązane wpisy