Rodzaje kaw – która jest królową?

kawy

 

Jest głównym źródłem kofeiny, działa pobudzająco i orzeźwiająco, a nawet zwiększa wydajność myślenia. Jedyna w swoim rodzaju, jedna z najpopularniejszych używek na świecie – Kawa. Jakie są jej rodzaje?


Nazywana napojem Bogów Kawa, wbrew wielu legend i mitów pochodzi z Etiopii. Dawniej przypisywano jej nawet właściwości magiczne. Dziś podaje się ją zwykle na gorąco jak i na zimno, jest jednym z ulubionych napojów ludzi z całego świata.

 

Rodzaje kaw

Bardzo często kawy dzielą się na rozpuszczalne i sypane, ze względu na swoją rozpuszczalność w wodzie, nie zmienia to jednak faktu, że na świecie istnieją setki różnych rodzai kaw. Oto jedne z nich:

Americano

wikimedia.org/wikipedia/commons
wikimedia.org/wikipedia/commons

To kawa parzona w ekspresie na sposób amerykański z podwójną ilością wrzątku, która smakiem przypomina nieco kawę filtrowaną. Dolewana jest do niej gorąca woda w celu rozcieńczenia porcji. Dzięki temu ma ona specyficzny smak, ale nie traci nic z nuty kawy z ekspresu.

 

Cafe allange

fot. sxc.hu/Mart1n
fot. sxc.hu/Mart1n

Francuski mocny napar z czarnej kawy podawany ze szklanką zimnej wody.

 

Cafe au lait

fot. sxc.hu/LuisFico
fot. sxc.hu/LuisFico

To francuska nazwa napoju na bazie kawy, czyli po prostu kawa biała.

 

Cafe brule

fot. sxc.hu/l4red0
fot. sxc.hu/l4red0

Bardzo mocny napar z przypalonego ziarna kawy.

 

Cafe brulot

wikimedia.org/wikipedia/commons
wikimedia.org/wikipedia/commons

Kolejny bardzo mocny napar z przypalonego ziarna kawy z dodatkiem przypraw korzennych i koniaku. Zdjęcię przedstawia Antoine’s Restaurant to właśnie tu ona powstała.

 

Cafe con leche

wikimedia.org/wikipedia/commons
wikimedia.org/wikipedia/commons

Jest to tzw. “meksykański” sposób parzenia kawy wymyślony przez amerykańskich żołnierzy podczas wojny meksykańskiej. Ziarno było prażone nad ogniskiem i rozbijane na kamieniach, mocną esencję uzupełniano wrzącym mlekiem.

 

Cafe corretto

wikimedia.org/wikipedia/commons
wikimedia.org/wikipedia/commons

Czarna kawa z dodatkiem brendy lub likieru (różne smaki), podawana w szklaneczce.

 

Café Creme

fot. sxc.hu/lamera
fot. sxc.hu/lamera

To kawa o normalnej mocy, z dodatkiem niewielkiej warstwy śmietanki, podobnie jak w kawie espresso.

 

Café Frappé

wikimedia.org/wikipedia/commons
wikimedia.org/wikipedia/commons

Kawa zrobiona z połowy bardzo mocnej kawy z połową zmiksowanych lodów, zwykle śmietankowych lub waniliowych. Jest to więc świetne wyjście w upalne popołudnie.

 

Cafe fredolo

Flickr.com/tilemahos
Flickr.com/tilemahos

Mocna czarna kawa z dodatkiem lodu, podawana w małej szklaneczce.

 

Caffe Latte

Flickr.com/juandesant
Flickr.com/juandesant

Bardzo popularna kawa w połowie zrobiona z kawy o normalnej mocy i w połowie z ciepłego mleka.

 

Cappuccino

wikimedia.org/wikipedia/commons
wikimedia.org/wikipedia/commons

To włoski napój kawowy zawierający trzy części, a mianowicie espresso, mleko gotowane na parze i mleko spienione. Co ciekawe – jego nazwa pochodzi od brązowego habitu mnichów kapucynów (cappuccini). W obecnych czasach kolor napoju może się jednak nieco różnić od koloru habitów używanych przez kapucynów.

 

Con Panna

wikimedia.org/wikipedia/commons
wikimedia.org/wikipedia/commons

Porcja espresso z porządną porcją ubitej śmietanki.

 

Cafe serve

Flickr.com/BenSeidelman
Flickr.com/BenSeidelman

Bardzo mocna czarna kawa, podawana bardzo wcześnie rano.

 

Cafe shakeratano

wikimedia.org/wikipedia/commons
wikimedia.org/wikipedia/commons

Kawa mieszana z lodem i mlekiem w shakerze.

 

Cafe valdostano

Flickr.com/UL_fabius
Flickr.com/UL_fabius

To czarna kawa mieszana z czekoladą, winem, wódką (lub mocnym likierem) i korzeniami. Podawana w specjalnym naczyniu zwanym Grolla. Co ciekawe, tradycyjnie podaje się ją narciarzom w Val d´Asta.

 

Demitasse

wikimedia.org/wikipedia/commons
wikimedia.org/wikipedia/commons

Francuskie określenie “małej czarnej” czyli filiżanka ok. 100 ml.

 

Espresso

fot. sxc.hu/vjeran2001
fot. sxc.hu/vjeran2001

Jest to kawa parzona metodą espresso, gdzie porcja kawy ma objętość około 40-50 ml.

 

Espresso Dopio

wikimedia.org/wikipedia/commons
wikimedia.org/wikipedia/commons

To podwójna porcja kawy espresso.

 

Espresso cafe mocha

Flickr.com/mariospann
Flickr.com/mariospann

Jest to napój w którego skład wchodzą: mocny gorący napar kawy, porcja gorącej czekolady oraz gorącego mleka. Wszystkie składniki są w takiej samej ilości wlewane do wysokiej szklanki. Wszystkie składniki powinny być tak dolewane aby każdy tworzył wyraźną warstwę.

 

Espresso ristretto

wikimedia.org/wikipedia/commons
wikimedia.org/wikipedia/commons

Gęste, aromatyczne espresso uzyskiwane przez wcześniejsze wyłączenie ekspresu ciśnieniowego. Poniżej można zobaczyć jak taką przygotować

 

Espresso roasts

wikimedia.org/wikipedia/commons
wikimedia.org/wikipedia/commons

Kawa parzona z dodatkiem mlecznej pianki i np.: czekoladą, migdałami, kardamonem, cynamonem, wanilią.

 

Flavoured Latte

Flickr.com/Jennifer
Flickr.com/Jennifer

Kawa o pojemności około 380 ml, z czego 350 ml to kawa latte, a 30 ml to aromat – wiśniowy, waniliowy, rumowy itp. Porcje mogą być różnej wielkości.

 

Kapuziner

wikimedia.org/wikipedia/commons
wikimedia.org/wikipedia/commons

Czarna kawa z niewielką ilością spienionego mleka.

 

Latte macchiatto

fot. sxc.hu/pale
fot. sxc.hu/pale

Porcja kawy espresso wlana bezpośrednio do szklanki mleka zagotowanego na parze.

 

Macchiato

Pojedyncza porcja kawy espresso z plamkami jednej lub dwóch łyżek spienionego mleka.

 

Mocha

wikimedia.org/wikipedia/commons
wikimedia.org/wikipedia/commons

Kawa espresso z mlekiem o smaku czekoladowym. Proporcje to: 1/3 kawy parzonej, 1/3 spienionego mleka, w którym rozpuszcza się 1/3 kakao.

Romano

Flickr.com/didilavander
Flickr.com/didilavander

To pojedyncza porcja kawy espresso podana ze świeżą skórką cytryny.

 

Schlagobers

Flickr.com/mariospann
Flickr.com/mariospann

Mocna kawa z bitą śmietaną.

 

Wiener melange

Flickr.com/MichelaSimoncini
Flickr.com/MichelaSimoncini

To połowa kawy o normalnej mocy z połową ciepłego mleka i dodatkiem czekolady.

Jak widać każdy może znaleźć coś dla siebie, nawet na  półkach sklepowych szybko zauważymy, że mamy do wyboru wręcz niezliczone odmiany i gatunki kaw. Trzeba jednak zaznaczyć, że są one produkowane w zasadzie na bazie jedynie dwóch gatunków ziaren kawowych.

 

Najlepsza kawa

wikimedia.org/wikipedia/commons
wikimedia.org/wikipedia/commons

Najlepszą, uważaną za królową kaw jest kawa arabika. Pochodzi z wyżyn Etiopii. Uprawiana jest w Afryce, Ameryce Południowej i w Azji. Ziarna kawy arabiki są stosunkowo twarde i dają bardzo aromatyczny napar. Do równie dobrych ale ostrzejszych należy Robusta – kawa kongijska.

 

Jakiej kawy unikać?

Flickr.com/
Flickr.com/

Zdecydowanie należy unikać kawy ziarnistej, sprzedawanej na wagę w dużych sieciach handlowych – nie jest ona bowiem przechowywana tak, by zachowała swój smak i aromat. Należy unikać kawy sypanej, zalewanej wrzątkiem, gdyż substancje powstające podczas palenia kawy mają kontakt z naparem zbyt długo a to bardzo niekorzystnie wpływa na błonę śluzową żołądka.

 

Podsumowanie

Jak wiadomo mimo negatywnych właściwości kawy między innymi z zawartą w niej kofeiną, pita w umiarkowanych ilościach posiada pozytywne, a nawet lecznicze właściwości. Jej popularność jest bezdyskusyjna. Większość ludzi na całym świecie uwielbia ten magiczny napój. A ze względu na bardzo bogaty wybór rodzajów kaw, każdy znajdzie coś dla siebie

 


 

Dodaj komentarz