Jest głównym źródłem kofeiny, działa pobudzająco i orzeźwiająco, a nawet zwiększa wydajność myślenia. Jedyna w swoim rodzaju, jedna z najpopularniejszych używek na świecie – Kawa. Jakie są jej rodzaje?
Nazywana napojem Bogów Kawa, wbrew wielu legend i mitów pochodzi z Etiopii. Dawniej przypisywano jej nawet właściwości magiczne. Dziś podaje się ją zwykle na gorąco jak i na zimno, jest jednym z ulubionych napojów ludzi z całego świata.
Rodzaje kaw
Bardzo często kawy dzielą się na rozpuszczalne i sypane, ze względu na swoją rozpuszczalność w wodzie, nie zmienia to jednak faktu, że na świecie istnieją setki różnych rodzai kaw. Oto jedne z nich:
Americano

To kawa parzona w ekspresie na sposób amerykański z podwójną ilością wrzątku, która smakiem przypomina nieco kawę filtrowaną. Dolewana jest do niej gorąca woda w celu rozcieńczenia porcji. Dzięki temu ma ona specyficzny smak, ale nie traci nic z nuty kawy z ekspresu.
Cafe allange

Francuski mocny napar z czarnej kawy podawany ze szklanką zimnej wody.
Cafe au lait

To francuska nazwa napoju na bazie kawy, czyli po prostu kawa biała.
Cafe brule

Bardzo mocny napar z przypalonego ziarna kawy.
Cafe brulot

Kolejny bardzo mocny napar z przypalonego ziarna kawy z dodatkiem przypraw korzennych i koniaku. Zdjęcię przedstawia Antoine’s Restaurant to właśnie tu ona powstała.
Cafe con leche

Jest to tzw. “meksykański” sposób parzenia kawy wymyślony przez amerykańskich żołnierzy podczas wojny meksykańskiej. Ziarno było prażone nad ogniskiem i rozbijane na kamieniach, mocną esencję uzupełniano wrzącym mlekiem.
Cafe corretto

Czarna kawa z dodatkiem brendy lub likieru (różne smaki), podawana w szklaneczce.
Café Creme

To kawa o normalnej mocy, z dodatkiem niewielkiej warstwy śmietanki, podobnie jak w kawie espresso.
Café Frappé

Kawa zrobiona z połowy bardzo mocnej kawy z połową zmiksowanych lodów, zwykle śmietankowych lub waniliowych. Jest to więc świetne wyjście w upalne popołudnie.
Cafe fredolo

Mocna czarna kawa z dodatkiem lodu, podawana w małej szklaneczce.
Caffe Latte

Bardzo popularna kawa w połowie zrobiona z kawy o normalnej mocy i w połowie z ciepłego mleka.
Cappuccino

To włoski napój kawowy zawierający trzy części, a mianowicie espresso, mleko gotowane na parze i mleko spienione. Co ciekawe – jego nazwa pochodzi od brązowego habitu mnichów kapucynów (cappuccini). W obecnych czasach kolor napoju może się jednak nieco różnić od koloru habitów używanych przez kapucynów.
Con Panna

Porcja espresso z porządną porcją ubitej śmietanki.
Cafe serve

Bardzo mocna czarna kawa, podawana bardzo wcześnie rano.
Cafe shakeratano

Kawa mieszana z lodem i mlekiem w shakerze.
Cafe valdostano

To czarna kawa mieszana z czekoladą, winem, wódką (lub mocnym likierem) i korzeniami. Podawana w specjalnym naczyniu zwanym Grolla. Co ciekawe, tradycyjnie podaje się ją narciarzom w Val d´Asta.
Demitasse

Francuskie określenie “małej czarnej” czyli filiżanka ok. 100 ml.
Espresso

Jest to kawa parzona metodą espresso, gdzie porcja kawy ma objętość około 40-50 ml.
Espresso Dopio

To podwójna porcja kawy espresso.
Espresso cafe mocha

Jest to napój w którego skład wchodzą: mocny gorący napar kawy, porcja gorącej czekolady oraz gorącego mleka. Wszystkie składniki są w takiej samej ilości wlewane do wysokiej szklanki. Wszystkie składniki powinny być tak dolewane aby każdy tworzył wyraźną warstwę.
Espresso ristretto

Gęste, aromatyczne espresso uzyskiwane przez wcześniejsze wyłączenie ekspresu ciśnieniowego. Poniżej można zobaczyć jak taką przygotować
Espresso roasts

Kawa parzona z dodatkiem mlecznej pianki i np.: czekoladą, migdałami, kardamonem, cynamonem, wanilią.
Flavoured Latte

Kawa o pojemności około 380 ml, z czego 350 ml to kawa latte, a 30 ml to aromat – wiśniowy, waniliowy, rumowy itp. Porcje mogą być różnej wielkości.
Kapuziner

Czarna kawa z niewielką ilością spienionego mleka.
Latte macchiatto

Porcja kawy espresso wlana bezpośrednio do szklanki mleka zagotowanego na parze.
Macchiato
Pojedyncza porcja kawy espresso z plamkami jednej lub dwóch łyżek spienionego mleka.
Mocha

Kawa espresso z mlekiem o smaku czekoladowym. Proporcje to: 1/3 kawy parzonej, 1/3 spienionego mleka, w którym rozpuszcza się 1/3 kakao.
Romano

To pojedyncza porcja kawy espresso podana ze świeżą skórką cytryny.
Schlagobers

Mocna kawa z bitą śmietaną.
Wiener melange

To połowa kawy o normalnej mocy z połową ciepłego mleka i dodatkiem czekolady.
Jak widać każdy może znaleźć coś dla siebie, nawet na półkach sklepowych szybko zauważymy, że mamy do wyboru wręcz niezliczone odmiany i gatunki kaw. Trzeba jednak zaznaczyć, że są one produkowane w zasadzie na bazie jedynie dwóch gatunków ziaren kawowych.
Najlepsza kawa

Najlepszą, uważaną za królową kaw jest kawa arabika. Pochodzi z wyżyn Etiopii. Uprawiana jest w Afryce, Ameryce Południowej i w Azji. Ziarna kawy arabiki są stosunkowo twarde i dają bardzo aromatyczny napar. Do równie dobrych ale ostrzejszych należy Robusta – kawa kongijska.
Jakiej kawy unikać?

Zdecydowanie należy unikać kawy ziarnistej, sprzedawanej na wagę w dużych sieciach handlowych – nie jest ona bowiem przechowywana tak, by zachowała swój smak i aromat. Należy unikać kawy sypanej, zalewanej wrzątkiem, gdyż substancje powstające podczas palenia kawy mają kontakt z naparem zbyt długo a to bardzo niekorzystnie wpływa na błonę śluzową żołądka.
Podsumowanie
Jak wiadomo mimo negatywnych właściwości kawy między innymi z zawartą w niej kofeiną, pita w umiarkowanych ilościach posiada pozytywne, a nawet lecznicze właściwości. Jej popularność jest bezdyskusyjna. Większość ludzi na całym świecie uwielbia ten magiczny napój. A ze względu na bardzo bogaty wybór rodzajów kaw, każdy znajdzie coś dla siebie