Najlepsze restauracje we Lwowie TOP 10

Najlepsze restauracje we Lwowie TOP 10

Gdzie jeść we Lwowie to pytanie, które stawia sobie wiele osób odwiedzających Lwów. Przygotowaliśmy przewodnik po restauracjach we Lwowie. Oto najlepsze restauracje we Lwowie. Zapraszamy na przegląd 10 pozycji rekomendowanych na jedzenie we Lwowie.
 

Restauracja Baczewskich

Restauracje we Lwowie - Restauracja Baczewskich
 
Restauracja Baczewskich znana jest ze słynnych śniadań przy muzyce fortepianowej, sklepiku z przetworami i alkoholem oraz polskiej muzyki w głośnikach. Lokal mieszczący się w kamienicy nieopodal Rynku we Lwowie jest bez wątpienia jednym z najpopularniejszych miejsc serwujących jedzenie we Lwowie. Jest też najlepiej ocenianym lokalem w serwisie Tripadvisor. Nie oznacza to oczywiście, że jest to najlepsza restauracja we Lwowie. Jest to raczej lokal ze średniej półki, ale na czołową dziesiątkę się łapie.
 
Restauracja zarządzana przez Grupę Kumpel odwołuje się do słynnej rodziny polskich przemysłowców ze Lwowa – właścicieli marki J.A. Baczewski. We wnętrzu restauracji znajdziecie wiele pamiątek po słynnej firmie i fabryce zniszczonej podczas II wojny światowej – stare butelki, plakaty czy reklamy. Z głośników w Restauracji Baczewskich często płynie polska przedwojenna muzyka. Obsługa stoi na wysokim poziomie i rozmawia po polsku, ale do lokalu często ustawiają się kolejki i to nie tylko do śniadań. Jeśli koniecznie chcecie tu przyjść to dzień wcześniej zarezerwujcie stolik.
 
Restauracja Baczewskich przypadnie do gustu raczej osobom, które lubią polską, względnie ukraińską i żydowską kuchnię. Do zalet „Baczewskich” zaliczyć można długie godziny otwarcia. Zaliczyć można też ceny – za dwudaniowy obiad z kawą i kieliszkiem domowej nalewki płaci się tu zaledwie w granicach 30 złotych. Wadą jest jej duża popularność – w tym popularność wśród turystów z Polski. Spokojnie robi się dopiero późnym wieczorem. W jednym z wcześniejszych wpisów dowiecie się więcej o cenach i menu w Restauracji Baczewskich.
 

Restauracja Armata w hotelu Citadel Inn

Restauracje we Lwowie - Restauracja Armata
 
Część wzniesionej przez zaborców Cytadeli we Lwowie dziś jest miejscem w którym działa jeden z najbardziej luksusowych hoteli w mieście – Citadel Inn. Pięciogwiazdkowy hotel dysponuje lobby barem oraz restauracją na szczycie odrestaurowanego bastionu. W lecie działa też niewielki taras widokowy i grill w ogrodzie przed hotelem. W spokojnej atmosferze, często przy muzyce na żywo, zjecie tu dobry posiłek z przepięknym widokiem na panoramę Lwowa.
 
Menu restauracji Armata może być rozczarowaniem. Jest dość skąpe jak na ekskluzywną miejscówkę. Nie ma tu zbyt wiele do jedzenia. Armata oferuje zaledwie siedem dań głównych. W luksusowym hotelu wcale nie jest drogo. Dobry obiad w postaci na przykład piersi z kaczki z karmelizowanym jabłkiem kosztuje tu zaledwie w granicach 30 złotych. Z zupą, napojem czy deserem da się zamknąć w kwocie około 50 zł. Za obiad w podobnej klasy miejscu w Krakowie płacimy od 100 do 300 zł za osobę
 
Restauracja w Citadel Inn nie jest popularną atrakcją turystyczną. Jest tu więc kameralnie, spokojnie, cicho i prawie nie ma tu turystów. Obsługa stoi na wysokim poziomie. Kuchnia też należy do jednych z najlepszych. Jeśli nie nocujecie w Citadel Inn to wadą lokalu jest konieczność przyjechania do Cytadeli Uberem lub taksówką. No chyba, że chce Wam się iść pod górę. Tutaj więcej informacji o menu i cenach w Restauracji Armata.

 

Restauracja Amadeusz/Veronica

Restauracje we Lwowie - Restauracja Amadeus
 
Na kolejnej pozycji dwie restauracje we Lwowie – Amadeus przy placu Katedralnym nieopodal Rynku oraz Veronica przy ul. Akademickiej znanej dziś jako Prospekt Szewczenki. Dlaczego wymieniamy dwie w jednym podpunkcie? Obydwie restauracje we Lwowie należą do tego samego właściciela, a karta dań jest w nich bliźniaczo podobna. Różnic w cenach nie ma, a w serwowanych daniach są niewielkie. Ot, w Veronice zjecie chociażby lasagne, której nie ma w restauracji Amadeus.
 
Obydwa lokale należą do jednych z najciekawszych we Lwowie. Oferują bardzo szeroką kartę menu, przystępne ceny oraz miłą atmosferę. Podobnie jak w Armacie nie ma w nich zbyt wielu wycieczek. W Amadeuszu często posłuchać można muzyki na żywo. Lokal zaskakuje też bardzo ciekawym wystrojem. Jeśli chodzi o obsługę to nieco lepsza wydaje się być w Veronice. Może to przez większą odległość od turystycznego centrum…
 
W Veronice i restauracji Amadeus zjemy specjały kuchni włoskiej oraz dania orientalne. Przygotowano bogatą ofertę zup, owoców morza, dań z grilla i steków oraz… herbat i kaw. Jest smacznie i niedrogo – danie główne już od 18 zł. Veronika to lokal podzielony na trzy części – dwie z nich zajęte są przez kawiarnię o tej samej nazwie. Kawiarnia oferuje naprawdę ciekawe ciasta, torty, likiery i lody. Tutaj przeczytacie więcej o restauracji Amadeus we Lwowie. Właściciele Veroniki i Amadeusza są jednocześnie właścicielami jednej z najlepszych kawiarni we Lwowie – Apteka Mikolascha przy dawnym Pasażu Mikolascha.
 

Restauracja Panorama

Restauracje we Lwowie - Restauracja Panorama
 

Na kolejnej pozycji restauracja, której kuchnia nie jest może niesamowicie wyszukana, a wnętrze pięknie urządzone, ale wszelkie jej wady rekompensuje niesamowite położenie. Restauracja na siódmym piętrze Hotelu Panorama gwarantuje niesamowity widok na gmach opery we Lwowie oraz Wały Hetmańskie. Oprócz restauracji działa tu też pokój do palenia sziszy, klub cygarowy oraz bardzo bogata oferta win.

 

Restauracja mieszcząca się w budynku z długoletnimi tradycjami hotelowymi kusi całkiem niezłymi cenami. Zupy w okolicach 10 zł, burger za niecałe 20 zł, dania główne po około 30 zł. W jednym z najlepszych hoteli we Lwowie wciąż jest więc kilkukrotnie taniej, niż w podobnych miejscówkach w Krakowie czy Warszawie. W Cafe Oranżeria w Krakowie z widokiem na migający w oddali Wawel za danie główne płacimy przecież od 58 zł, a za najtańszą zupę 20 zł.

 

Jedzenie przyzwoite, ale ciekawszy w Panoramie jest widok. Obsługa stoi tu na wysokim poziomie, ale uważajcie – zamawiając chociażby kieliszek wódki, wina czy wodę mineralną koniecznie wyraźnie wskazujcie konkretnie o którą wódkę, wino czy wodę Wam chodzi. W innym przypadku dostaniecie najdroższą pozycję z karty. O ile w przypadku wody mineralnej za kilkanaście złotych nie będzie to żadnej problem o tyle dobra wódka, whisky czy wino mogą kosztować więcej, niż cały obiad. Wieczorami w restauracji hotelu Panorama posłuchać można muzyki jazzowej na żywo. Polecamy tu wpaść nie tylko na obiad co chociażby na kawę i ciastko. Wrażenia wizualne będą niezapomniane. Po więcej informacji zapraszamy do tekstu w którym już wcześniej opisaliśmy Restaurację Panorama.
 

Restauracja Mon Chef w Hotelu Astoria


 
Jeśli uważacie, że rzeczą którą koniecznie trzeba przywieźć ze Lwowa jest 1,5-litrowa butelka piwa albo, że 8 zł za kawę w kawiarni gigantycznego miasta czy dwudaniowy obiad za 30 zł to „drogo” to o restauracji Mon Chef w Hotelu Astoria możecie zapomnieć. Lokal przy Gródeckiej jest bez wątpienia jedną z najlepszych restauracji we Lwowie i z powodzeniem mógłby znaleźć się na pierwszym miejscu tego rankingu. Możecie zamienić jego pozycję z restauracją Red Pepper albo nawet wyżej jeśli lubicie głównie dania mięsne.
 
W Mon Chefie w Astorii postawiono przede wszystkim na dania z wołowiny. Zjecie tu steki rib eye (300 UAH za 100 gramów) czy filet mignon (410 UAH za 100 gramów) z mięsa importowanego ze Stanów Zjednoczonych. Jest też oczywiście tańszy odpowiednik w postaci siedmiu rodzajów lokalnego mięsa (od 80 UAH za 100 gramów stek T-bone po 140 UAH za filet mignon). W menu jest też niewielki wybór dań z drobiu i ryb. Znalazło się miejsce dla burgerów – wołowy burger z frytkami już po 20 zł. Kawa za 5,6 zł. Na obiad tutaj stać więc każdego Polaka i nawet nie ma co porównywać cen z Mon Chefa z tej samej klasy lokalami z jedzeniem w Polsce.
 
Ciekawostką w Mon Chefie jest czteroosobowy stolik na ostatnim piętrze Astorii z przepięknym widokiem. Restauracja charakteryzuje się bardzo ciekawym wnętrzem i profesjonalną obsługą na wysokim poziomie. Dania podawane są w przepiękny sposób. Nie ma tu też prawie ruchu turystycznego, więc jest dość spokojnie. W lokalu czasem urządzane są wieczorki tematyczne na przykład z pokazem tańców czy muzyką na żywo. Jest to zdecydowanie jedna z najbardziej ekskluzywnych, o ile nie najbardziej ekskluzywna restauracja we Lwowie. Mon Chef czynny jest od 10:00 do 22:00 naszego czasu ale warto pamiętać, że lobby bar w Hotelu Astoria działa całodobowo. 
 

Restauracja Terrazza w Hotelu Saint Feder

Restauracje we Lwowie - restauracja Terrazza w Hotelu Saint Feder
 
Hotelowe restauracje dominują w rankingu najlepszych restauracji Lwowa. Pora na kolejną tym razem w hotelu Saint Feder. Jeśli lubicie jasne wnętrza i ładne widoki to koniecznie wybierzcie się na siódme piętro kamienicy przy dawnym pl. Marii Śnieżnej. To zaledwie kilka minut piechotą od Rynku we Lwowie, a restauracja zapewnia odpoczynek od turystycznego gwaru.
 
Menu restauracji Terrazza nie ma tylu kart co menu w Veronice, ale serwowane posiłki stoją na bardzo wysokim poziomie. We wnętrzu jest cicho, spokojnie, kameralnie i przede wszystkim – tanio. Makarony od 11 zł, dania główne za około 25 zł. Kawa po 5 złotych. Wadą jest długi czas oczekiwania na jedzenie, ale dzięki temu można mieć pewność, że zostają świeżo przygotowane.
 
Poza ładnymi widokami na wszystkie strony Lwowa do zalet restauracji Terrazza zaliczyć można bardzo profesjonalną obsługę, która kompletnie nie narzuca się swoją obecnością. W niewielkim wnętrzu Terrazzy odczuwa się wrażenie, jakby kelnerów wcale tu nie było, jednocześnie pojawiają się przy stoliku zawsze, gdy są potrzebni. Jeśli planujecie tu wizytę w weekend to z uwagi na niewielką ilość miejsc lepiej telefonicznie zarezerwować sobie wcześniej stolik. Więcej informacji o omawianym lokalu w jednym z naszych wcześniejszych tekstów – Restauracja Terrazza.
 

Restauracja Valentino w Hotelu Szwajcarskim

Restauracje we Lwowie - restauracja Valentino w Hotelu Szwajcarskim

 
Kolejny lokal w hotelu. Na następnej pozycji fenomenalna restauracja Hotelu Szwajcarskiego – włoska Valentino. Teoretycznie wejście do restauracji łatwiejsze jest od dawnej ul. Akademickiej, ale i od frontu (dawna Batorego) też da się tu wejść. Valentino i Hotel Szwajcarski stanowią jednolitą całość. Do zalet lokalu zaliczyć m.in. kuchnię i obsługę, która bez problemu postara się np. o zamianę składników w serwowanych daniach.
 
Jedną z największych zalet omawianej restauracji jest fenomenalny widok z ostatniego piętra będącego jednocześnie częścią restauracji i tarasem widokowym. Do zalet Valentino zaliczyć można też przepiękne wnętrze, piwnicę win z oszałamiającym wyborem trunków oraz bardzo dobre śniadania w formie szwedzkiego stołu. Śniadania w Valentino znalazły się na naszej liście miejsc na dobre śniadanie we Lwowie. Przynajmniej nie trzeba tu stać w kolejce jak do śniadań w Baczewskich. W Valentino nie jest drogo. Sałatki po około 15 zł, dania główne w granicach 20-30 zł.
 
W Restauracji Valentino jest zwykle wystarczająco dużo miejsca w aż siedmiu salach i na tarasie, by po prostu przyjść tu z ulicy. Na obiad czeka się wprawdzie dosyć długo, ale smak dań w pełni rekompensuje każdą minutę oczekiwania. Niestety, lokal czynny jest tylko do 22:00. W poprzednim tekście więcej o Restauracji Valentino we Lwowie.
 

Restauracja Red Pepper

Restauracje we Lwowie - restauracja Red Pepper
 
Na następnej pozycji kolejny lokal do którego nie docierają zwykle weekendowi turyści z Polski. Red Pepper oddalony jest o kilka chwil spaceru od Wałów Hetmańskich i turystycznego centrum. Przy dawnej ul. 3 Maja nieopodal Pasażu Hausmanna serwowane są dania kuchni włoskiej, pizza, dania orientalne oraz bogaty zestaw owoców morza i sushi. W Red Pepper możecie zamówić sobie też na przykład homara.
 
Restauracja Red Pepper jest nieznacznie droższa, niż większość lwowskich lokali, ale dla Polaków i tak jest tanio. Kawa nie kosztuje tu nie po 5, a po 7 złotych. Pizza po około 18 zł, makarony po 12 zł, a dania główne w granicach 20 zł. Lokal charakteryzuje się ciekawym i nowoczesnym wnętrzem. Od razu lepiej udajcie się na piętro.
 
Jeśli mielibyśmy skrytykować Red Pepper to słowa krytyki należą się jedynie za wielkość porcji jedzenia, które mogłyby być nieco większe. Do zalet lokalu należy chociażby serwowanie musujących win na kieliszki oraz bardzo miła, profesjonalna i bardzo kulturalna obsługa. Niestety, podobnie jak Valentino knajpa czynna jest jedynie do 22:00 naszego czasu. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej to zapraszamy do przeczytania relacji z wizyty w restauracji Red Pepper we Lwowie.
 

Restauracja Szkocka w Hotelu Atlas Deluxe

Restauracje we Lwowie - Kawiarnia Szkocka
 
Restauracja w Hotelu Atlas Deluxe odwołuje się do słynnej lwowskiej kawiarni Szkockiej będącej przed wojną miejscem spotkań najznamienitszych matematyków i uczonych ze Lwowa. Dziś kawiarnia, a właściwie restauracja, wygląda inaczej niż przed wojną, ale możemy tu podziwiać stare zdjęcia polskich uczonych oraz kopię słynnej Księgi Szkockiej.
 
Wystrój Szkockiej nawiązuje do starego stylu. Króluje tu ciemne drewno. Jest elegancko i z klasą oraz oczywiście jak wszędzie we Lwowie – tanio. Sałatki po około 16 zł, dania główne w granicach 20 złotych. Na przygotowanie posiłków w Szkockiej czeka się dość długo, ale czekać warto. Szkocka jest jednym z najlepszych miejsc na jedzenie we Lwowie. Specjalnością zakładu są steki podawane na gorących kamieniach. Wszystkie dania podawane w Szkockiej stoją na wysokim poziomie. Polecamy też serwowaną tu kanapkę z kurczakiem i desery.
 
Jedynym minusem Szkockiej może być obsługa, ale to już zależy od Waszego szczęścia. Czasem trafiają się kelnerzy bardzo dobrze mówiący po polsku i nie narzucający się swoją obecnością. W inne dni trafić można na obsługę co chwila podchodzącą do stolika i przeszkadzającą w posiłkach. Jeśli gustujecie w serwowanych w Szkockiej posiłkach to z powodzeniem możecie uznać ją za swoją ulubioną restaurację we Lwowie. Na szczęście zwykle nie ma tu tłumów i turystów. Więcej o historii słynnej kawiarni oraz Szkockiej dziś przeczytacie w naszej relacji z wizyty.
 

Restauracja Tante Sophie

Restauracje we Lwowie - Restauracja Tante Sophie

 
Francuska restauracja Tante Sophie Cafe Escargot jest ostatnio naszą ulubioną restauracją we Lwowie. Spodoba się raczej wyłącznie tym, którzy gustują w kuchni francuskiej, ale jeśli wcześniej takiej nie próbowaliście to warto wybrać się tu chociażby na bardzo tanie ślimaki czy inne francuskie specjały.
 
Wystrój restauracji odległej tylko kilkadziesiąt metrów od słynnej kawiarni Atlas przy Rynku utrzymany jest w oryginalnym stylu i przez chwilę można tu poczuć się zupełnie nie jak we Lwowie, a gdzieś we Francji. Z głośników płyną francuskie hity (to może być dla kogoś wadą), a obsługa jest miła i profesjonalna. Jeśli tylko traficie na kelnera rozmawiającego po angielsku :).
 
W restauracji jest bardzo tanio. 6 ślimaków po 11,25 zł, 12 za 22,50 zł. Zaletą restauracji są śniadania serwowane aż do 14:00 naszego czasu. Z tego powodu Tante Sophie umieściliśmy na liście miejsc na najlepsze śniadanie we Lwowie. Warto tu przyjść nie tylko na śniadanie, ale też by skosztować świeżych croissantów z codziennego wypieku (dostępne dopiero koło południa, jak się upieką), serów, domowego wina czy wspaniałych desery i kaw z syropami. Zaletą Tante Sophie jest bardzo szeroka karta win obejmująca wiele zakątków świata. Bardzo niskie ceny i niesamowity klimat sprawiają, że na dziś uważamy to miejsce za najlepszą restaurację we Lwowie. Tu przeczytacie więcej o Tante Sophie.
 

Najlepsze restauracje we Lwowie – podsumowanie

Ciężko wybrać najlepsze restauracje we Lwowie bowiem tanich i bardzo dobrych lokali z jedzeniem we Lwowie jest wiele. Wybór własnej najlepszej restauracji we Lwowie zależy już przecież od indywidualnych preferencji. Miłośnicy ślimaków nie będą przecież zadowoleni z Mon Chefa, a fani sushi z Restauracji Terrazza. Po odwiedzeniu kilku wymienionych tu miejsc szybko dowiecie się gdzie były i co widziały osoby, które na internecie wypisują bzdury o tym, że najbardziej luksusową restauracją we Lwowie jest „Masońska” przy Rynku.

 

Wymienione tu lokale to oczywiście nie wszystkie luksusowe i dobre restauracje we Lwowie. Jeśli szukacie najlepszych restauracji we Lwowie to możecie sprawdzić kolejną dziesiątkę w postaci chociażby Restauracji Muscat, Tapas Papas, The Grill, Mons Pius, Studia Kulinarnego Krzywa Lipa, restauracji w Hotelu Chopin, George lub Nobilis, a także Culinarium w Hotelu Kavalier czy Vintage Nouveau w Hotelu Vintage Boutique.

 

Najlepsze restauracje we Lwowie znajdują się z daleka od utartych szlaków turystycznych. Szerokim łukiem omijajcie polecane w polskim internecie miejsca takie jak bary Puzata Chata albo Premiera Lwowska czy słabiutkie i żałosne lokale typu Masoch Cafe, „Masońska”, „Żydowska”, Mięso i sprawiedliwość czy inne „emotional restaurants” popularne wśród turystów. Najlepsze jedzenie we Lwowie znajdziecie w najlepszych hotelach. Dobrych restauracji we Lwowie szukajcie też w klubach i klubach nocnych takich jak chociażby Split Lounge. Ceny są nadal na każdą polską kieszeń, a towarzystwo i atmosfera lepsze, niż w miejscówkach opisywanych przez blogerów znających Lwów z dwóch weekendowych wyjazdów i rankingu na Tripadvisor.

 

Na zakończenie proponujemy też ranking 10 najlepszych kawiarni we Lwowie. Polecamy też 10 najlepszych barów i 10 najlepszych winiarni.

 
Polecamy również:

 

Powiązane wpisy

5 komentarzy do wpisu „Najlepsze restauracje we Lwowie TOP 10

  1. Trochę denerwują ciągłe porównania do centrum Krakowa i Warszawy, gdzie wiadomo, że ceny są kompletnie oderwane od rzeczywistości i nastawiane wyłącznie na turystów typu Skandynawia. Wiele cen w tych artykułach (UHA) przypomina ceny w centrum Gdańska, które i tak jest bardzo cenowo turystyczne. Śniadanie za 20 mogę zjeść w wielu miejsca na głównym deptaku Gdańska albo nawet z widokiem na Motławę, nie wspominając o obiedzie ze 30 zł. Reasumując sporo miejsc cenowo wygląda tak, jakbym się z Gdańska (i wielu innych polskich miast) nie ruszał.

    • To zestawienie obejmuje najbardziej luksusowe restauracje we Lwowie i – jak sam tytuł wskazuje – przedstawia najlepsze miejsca. Lokale w 4 i 5-gwiazdkowych hotelach ponad 700-tysięcznego atrakcyjnego turystycznie miasta, które i tak są wielokrotnie tańsze, niż wymieniony Gdańsk. W Gdańsku – porównujemy ten sam standard lokali oczywiście – płacimy: Ritz – menu degustacyjne po 180 zł od osoby, Fellini – na przystawkę szynka z serem za 36 zł, zupa za 26, do tego dajmy na to stek z polędwicy za 89 zł do tego sobie jeszcze weźmy tiramisu za 22 zł i dobijmy kieliszkiem wina więc mamy obiad za ponad 200 zł za osobę.
       
      Gdańsk i restauracja Pod Łososiem – przystawka 30, zupa za 20, danie główne w postaci ryb z rakami za 95 zł i dodajmy do tego kieliszek wina i deser mamy znów około 200 zł za osobę.
       
      Idziemy dalej Gdańska restauracja Canis – przystawka w postaci tatara wołowego za 27 zł, zupa cebulowa za 18 zł do tego stek wołowy za 59 albo jak kto woli sznycel za 46 zł, deser czekoladowy za 23 zł i wraz z napojem znów mamy około 200 zł od osoby.
       
      Restauracja Filharmonia – carpaccio wołowe za 36 zł, zupa za 22 zł, okoń za 48 zł i na deser brownie za 21 zł. Doliczając jakieś wino i kawę znów dobijamy do 200 zł.
       
      Dalej Mercatore – przystawka za 37 zł, danie główne za 70-100 zł, deser za 30 do tego kieliszek wina za 30 zł i już wydane blisko 200 zł za osobę.
       
      Dla porównania weźmy sobie Valentino – prosciutto z filetem z kaczki za 21 zł, zupa za 10 zł, medaliony cielęce z sosem winnym za 27 zł, tiramisu za 11 zł i do tego lampka Martini za 3,50 zł i kawa za 5. To nawet nawet nie 80 zł za osobę w 4-gwiazdkowym hotelu z widokiem z dachu na miasto.
       
      Do tego jeszcze najpopularniejsza restauracja we Lwowie – Restauracja Baczewskich w której przystawkę w postaci śledzia płacimy 9 zł, barszcz czerwony z uszkami kosztuje 8,90 zł, cielęcina za 22 zł, na deser kremówka za 8 zł, kawa za 5 zł i domowa nalewka za 3 zł i mamy dwudaniowy obiad z domowym alkoholem, kawą i deserem za 55 zł, a da się zejść znacznie niżej jeśli zamiast cielęciny wybierzemy drób. Do zestawienia i tak nie były brane najdroższe pozycje w kartach zarówno w Polsce jak i we Lwowie.
       
      Ekskluzywne restauracje we Lwowie wciąż są nawet 4-razy tańsze, niż ten sam standard w Gdańsku. Prawdę mówiąc są nawet tańsze niż niewielki Tarnów gdzie w Soprano za śledzia płacimy 22 zł, zupa z dyni kosztuje 16 zł, noga z gęsi wyceniona jest na 44 zł do tego deser czekoladowy za 18 zł, lampka najtańszego wina za 12 zł i wraz z kawą dobijamy do 130 zł. Jak ktoś chce to będąc we Lwowie może przecież iść sobie do Premiery i za obiad z przystawkami i deserem nie wyda nawet 20 zł. Tylko po co?

  2. Świetne zestawienie :) Mam jeszcze jednak pytanie – jakie restauracje są najlepsze, aby skosztować kuchni lwowskiej (tj. ukraińskiej, żydowskiej czy ormiańskiej)?

    • Nie gustujemy w lokalnej kuchni więc omijamy tego typu miejsca w sumie poza Restauracją Baczewskich i Głodnym Mikołajem, który warto odwiedzić.

Dodaj komentarz

Krakowska tradycja świąteczna – Tradycyjny Kiermasz Bożonarodzeniowy w Hawełce. Znamy menu!
Ceny na Ukrainie – ceny we Lwowie 2018

Historia losów figury Matki Boskiej z placu Mickiewicza we Lwowie. Warto na chwilę tu przystanąć…

Zamknij