Restauracja Terrazza w hotelu Saint Feder we Lwowie

Restauracja Terrazza w hotelu Saint Feder we Lwowie

Restauracje mieszczące się na ostatnich piętrach budynków zwykle należą do tych najlepszych. We Lwowie poza małymi wyjątkami w postaci lokali grupy Fest jest tak samo – miejscówka z widokiem to zwykle jedna z najlepszych restauracji we Lwowie. Nie inaczej jest w wypadku restauracji Terrazza w hotelu Saint Feder. Co ciekawego poza widokiem na Lwów oferuje Restauracja Terrazza?

 

Czterogwiazdkowy hotel Saint Feder opisywaliśmy już w zestawieniu najlepszych hoteli we Lwowie. Tani hotel (już od około 240 zł za dwie osoby) mieści się przy Placu Marii Śnieżnej (obecnie pl. Zwinogródzki) tuż przy przerobionym na cerkiew kościele Matki Boskiej Śnieżnej. Warto dodać, że ten niewielki kościółek, którego historia sięga 1340 roku był pierwszym rzymskokatolickim kościołem we Lwowie.

 

 

Wracając jednak do hotelu – Saint Feder znajduje się zaledwie kilka kroków od Starego Rynku we Lwowie i pięć minut piechotą od Ratusza. Lokalizacja zapewnia całkowity spokój i ciszę. Jedynymi jego minusami są dość niewielkie i ciasne pokoje znajdujące się w starej, zaadaptowanej kamienicy. Nie inaczej jest w restauracji na siódmym piętrze budynku.

 

Miejsca nie jest tu dużo, ale wszelkie inne cechy restauracji Terrazza w pełni rekompensują jej bardzo kameralny klimat. Już na wstępie jednak warto podkreślić, że ze względu na niewielką ilość stolików warto wcześniej zadzwonić i zarezerwować miejsce. Terrazza to piękny widok na panoramę miasta, elegancki i gustowny wystrój, profesjonalna obsługa oraz – jak to zawsze we Lwowie – niskie ceny.

 

Restauracja Terrazza – menu i ceny

 

Karta dań w restauracji Terrazza nie jest zbyt obfita. Zjemy tu m.in. sałatki od 107 UAH za sałatkę z warzywami i serem feta, przez 115 UAH za sałatkę Cezar z kurczakiem i bekonem do 165 UAH za taką samą z łososiem wędzonym. Wśród przystawek wymienić można carpaccio wołowe za 144 UAH, tatara z cielęciny za 135 UAH czy deskę serów za 195 UAH. Najdroższą przystawką jest deska rybna z unagi, makrelą, łososiem i kawiorem za 290 UAH.

 

Tanie są makarony – od 90 UAH za spaghetti Arabiata czy 95 UAH za carbonarę. 156 UAH kosztuje fettuccine z łososiem i szpinakiem aż do 195 UAH za fettuccine z krewetkami. Nieco droższe są dania z ryb. Pstrąg z krewetkami i sosem z pesto kosztuje 275 UAH, dorada z pieczonymi ziemniakami kosztuje 285 ZAH, filet z łososie ze słodkim pieprzem i sosem szafranowym wyceniono na 355 UAH. Za stek z tuńczyka płacimy 175 UAH za sto gramów.

 

 

Dania mięsne są tanie. Za królika z warzywami i sosem z parmezanu płacimy 105 UAH za 100 gramów, tyle samo za nogę z gęsi, za filet z kurczaka płacimy po 85 UAH za 100 gramów, stek z sosem BBQ to koszt po 130 UAH za 100 gramów. Za Filet Mignon płacimy 225 UAH, medaliony cielęce z foie gras i sosem truflowym kosztują 290 UAH. Najdroższa jest dziczyzna w czerwonym winie z japońskimi grzybami shitaake – 315 UAH.

 

Terrazza podpada jedynie koniecznością dokupienia porcji ziemniaków. Pieczone z rozmarynem po 55 UAH, smażone z prawdziwkami za 65 UAH, brokuły w kremowym sosie po 60 UAH, a zestaw grillowanych warzyw za 90 UAH.

 

 

Desery kosztują od 70 UAH za deser Panna cota, przez 80 za strudel z jabłkami lub wiśniowy aż po zawrotne 115 UAH za sernik z sosem jagodowym. Kawa w restauracji Terrazza to koszt po 40 UAH za latte i cappuccino, 35 UAH za espresso. Świeżo wyciskany sok pomarańczowy kosztuje 65 UAH, grejpfrutowy jest o 5 UAH droższy. Do tego herbata po 45 UAH za dzbanek, półlitrowa woda po 40 UAH i cola 0,25 za 25 UAH.

 

Alkohole są – jak wszędzie we Lwowie – tanie. Kieliszek martini (Bianco, Rosso, Extra Dry) po 45 UAH, najtańsza wódka Neminoff już za 20 UAH za 50-tkę. W menu są też szkockie, irlandzkie, kanadyjskie i amerykańskie whisky, a także koniaki Hennessy (od 145 do 550 UAH za 50-tkę) i Courvoiser (od 130 do 490 UAH). Są też najróżniejsze brandy. Lane piwo Stella Artois po 45 UAH za 0,5 litra. Do tego importowane piwa po 55 UAH za butelkę 0,33 litra. Koktajle w cenach od 80 do 100 UAH na przykład za Mohito. Dodatkowo bogata oferta win z najróżniejszych zakątków świata.

 

Restauracja Terrazza – opinia


 
Restauracja Terrazza jest jednym z najciekawszych miejsc we Lwowie i obok lokali takich jak Red Pepper, Stary Rojal, Mon Chef, Valentino czy Szkocka należy jej się miano jednej z najlepszych restauracji we Lwowie. Siódme piętro hotelu Saint Feder to progi za wysokie do większości polskich turystów robiących wieś w lokalach we Lwowie. W końcu za obiad dla dwóch osób zapłacimy tu nie po 10 zł jak w Puzatej Chacie, nie po 30 jak w Restauracji Baczewskich, a raczej po całe 50-70 zł od osoby. Jest cicho, kameralnie, obsługa nie narzuca się swoją obecnością i nie przychodzi co chwilę by wypytywać czy smakowało. Klientela to zwykle bogaci miejscowi i turyści z Ukrainy.

 

 

Wnętrze restauracji mimo niewielkich rozmiarów jest przestronne, a dzięki zastosowaniu ścian i sufitu ze szkła jest jasno i nic nie zasłania widoków. Zobaczymy stąd zarówno okolice Wysokiego Zamku jak i ciekawy widok na centrum handlowe Magnus czy w stronę kościołów i wieży Ratusza. Niestety, oddalonej o zaledwie kilka kroków opery lwowskiej stąd nie widać, ale jeśli chcecie popatrzeć na nią z góry to zawsze możecie wybrać się na obiad do restauracji Panorama.

 

Czas oczekiwania na dania główne w restauracji Terrazza jest dość długi. Na sałatki i zupy czeka się trochę krócej, ale możemy przypuszczać, że wszelkie potrawy wykonywane są dopiero po złożeniu zamówienia. Zupełnie inaczej niż w Puzatej Chacie czy Cesarzu, którymi z niewiadomych względów zachwycają się Polacy. Oczywiście to żart, wiemy czym się zachwycają – cenami po 50 UAH za obiad.

 
restauracja terrazza
 

Wieczorami w restauracji Terrazza czas umilany jest przez grę na pianinie. Jak już wcześniej wspominaliśmy ze względu na niewielką liczbę stolików lepiej rezerwować tu miejsce telefonicznie przynajmniej na kilka godzin przed planowanym obiadem. W cieplejszych miesiącach możliwości lokalowe Terrazzy rozszerzane są przez ogródek letni przed hotelem Saint Feder, ale jego wadą jest brak widoków na Lwów.

 

 

Restauracja Terrazza znalazła się w naszym rankingu najlepszych restauracji we Lwowie. Jest czynna codziennie od 11 do 22 naszego czasu. Jeżeli planujecie posiedzieć nieco dłużej to bez problemu czas pracy lokalu można wydłużyć wedle własnego uznania. Godzina dłużej poza oficjalne godziny otwarcia to 38 zł dopisane do rachunku. We wnętrzu można oczywiście płacić kartą. Rezerwacji dokonacie pod numerem 0322 974 843.

 
Polecamy również:

 

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Lwów - Galicyjska Kasa Oszczędności
Galicyjska Kasa Oszczędności przed wojną. Stare zdjęcia Lwowa

Bar Mleczny Południowy Kraków
Bar Mleczny Południowy – najtańsze jedzenie w klimacie z PRL-u

Lwów, Brzuchowice - skocznia narciarska
Lwów – kolebka polskich skoków narciarskich. Skocznie w Brzuchowicach i na Zniesieniu

Zamknij