Restauracja Terrazza w hotelu Saint Feder we Lwowie

Restauracje mieszczące się na ostatnich piętrach budynków zwykle należą do tych najlepszych. We Lwowie poza małymi wyjątkami jest tak samo – miejscówka z widokiem to zwykle jedna z najlepszych restauracji we Lwowie. Nie inaczej jest w wypadku restauracji Terrazza w hotelu Saint Feder. Co ciekawego poza widokiem na Lwów oferuje Restauracja Terrazza?

 

Czterogwiazdkowy hotel Saint Feder opisywaliśmy już w zestawieniu najlepszych hoteli we Lwowie. Tani hotel (już od około 240 zł za dwie osoby) mieści się przy d. Placu Marii Śnieżnej (obecnie pl. Zwinogródzki) tuż przy przerobionym na cerkiew kościele Matki Boskiej Śnieżnej. Warto dodać, że ten niewielki kościółek, którego historia sięga 1340 roku był pierwszym rzymskokatolickim kościołem we Lwowie.


Wracając jednak do hotelu – Saint Feder znajduje się zaledwie kilka kroków od Starego Rynku we Lwowie i pięć minut piechotą od Ratusza. Lokalizacja zapewnia całkowity spokój i ciszę. Jedynymi jego minusami są dość niewielkie i ciasne pokoje znajdujące się w starej, zaadaptowanej kamienicy. Nie inaczej jest w restauracji na siódmym piętrze budynku.

 

Miejsca nie jest tu dużo, ale wszelkie inne cechy restauracji Terrazza w pełni rekompensują jej bardzo kameralny klimat. Już na wstępie jednak warto podkreślić, że ze względu na niewielką ilość stolików warto wcześniej zadzwonić i zarezerwować miejsce. Terrazza to piękny widok na panoramę miasta, elegancki i gustowny wystrój, profesjonalna obsługa oraz – jak to zawsze we Lwowie – niskie ceny.

 

Restauracja Terrazza – menu i ceny

 

Karta dań w restauracji Terrazza nie jest zbyt obfita. Zjemy tu m.in. sałatki od symbolicznych 124 UAH za sałatkę z warzywami i serem feta, przez 145 UAH za sałatkę z karczochami i awokado, 194 UAH za sałatkę z cielęciną czy całe 160 UAH za sałatkę Cezar z kurczakiem i jajkiem w koszulce. Za 231 UAH sałatka z parmezanem, gruszką i krewetkami, a za 236 UAH sałatka z pieczonym łososiem. Wśród przystawek wymienić można carpaccio cielęce za 192 UAH, tatara z cielęciny za całe 180 UAH czy deskę serów za 285 UAH w tym w tym ser z sepią z mątwy, sery pleśniowe, z mleka koziego i krowiego. . Najdroższą przystawką wycenianą na całe 40 zł jest ceviche z łososia.

 

Tanie są makarony – od walających z nóg 190 UAH za makaron z chorizo, szpinakiem, szparagami i parmezanem przez 235 UAH za makaron z tuńczykiem i imbirem podawany z sosem tabasco i sezamem i 227 UAH za carbonarę podawaną z pesto. Nieco droższe są dania z ryb 350 UAH za doardę z kaparami lub troć z musem krewetkowym podawaną ze słodkim pieprzem i marchewką przez 396 UAH za filet z łososia w sosie szafranowym po całe 450 UAH za stek z tuńczyka z undarią pierzastodzielną i puree z marchwi.
 

 

Dania mięsne także są tanie. Policzki cielęce z puree z batatów kosztują po 165 UAH za 100 gramów, stek wieprzowy ze szparagami jest tańszy – 162 UAH za 100 gramów. Stek ribeye z mięsa ukraińskiego za 252 UAH za 100 gramów. W karcie również dziczyzna z grzybami shiitake (twardnik japoński) za 400 UAH. Tani jest królik ze szpinakiem za 156 UAH za 100 gramów czy filet z kurczaka z sosem curry za 195 UAH. Do tego filet z kaczki z karmelizowanym mango za 288 UAH.

 

Terrazza podpada jedynie koniecznością dokupienia porcji ziemniaków. Pieczone z rozmarynem po 80 UAH, smażone z prawdziwkami za 95 UAH, W ramach dodatków dokupić też można bulgur z warzwami, szparagi z bekonem za 175 UAH czy grillowane warzywa za 125 UAH.

 

 
Desery od równych 100 UAH za szarlotkę z sosem waniliowym i lodami przez 125 UAH za strudel wiśniowy, 130 UAH za sernik z sosem jagodowym czy 175 UAH za tiramisu. Deser truflowy za 140 UAH, a fondant czekoladowy podawany z lodami wyceniony na zawrotne 128 UAH. Kawa w restauracji Terrazza to koszt po 40 UAH za latte i cappuccino, 35 UAH za espresso. Świeżo wyciskany sok pomarańczowy kosztuje 90 UAH, grejpfrutowy jest o 20 UAH droższy. Do tego herbata po 45 UAH za dzbanek, półlitrowa woda po 65 UAH i cola 0,25 za 30 UAH.

 

Alkohole są – jak wszędzie we Lwowie – tanie. Kieliszek martini (Bianco, Rosso, Extra Dry) po 55 UAH, najtańsza wódka Neminoff Premium już za 35 UAH za 50-tkę. W menu są też szkockie, irlandzkie, kanadyjskie i amerykańskie whisky, a także koniaki Hennessy (od 170 do 720 UAH). Są też najróżniejsze brandy. Lane piwo Stella Artois po 55 UAH za 0,5 litra. Do tego importowane piwa po 65 UAH za butelkę 0,33 litra. Koktajle w cenach od 120 do 140 UAH na przykład za Mohito. Dodatkowo bogata oferta win z najróżniejszych zakątków świata.

 

Restauracja Terrazza – opinia


 

Restauracja Terrazza jest jednym z najciekawszych miejsc we Lwowie i obok lokali takich jak Red Pepper, Mons Pius, Mon Chef, Valentino czy Szkocka należy jej się miano jednej z najlepszych restauracji we Lwowie. Siódme piętro hotelu Saint Feder to wysokie progi. W końcu za obiad dla dwóch osób zapłacimy tu nie po 10 zł jak w Puzatej Chacie, nie po 30 jak w Restauracji Baczewskich, a raczej po całe 70-100 zł od osoby. Jest cicho, kameralnie, obsługa nie narzuca się swoją obecnością i nie przychodzi co chwilę by wypytywać czy smakowało. Klientela to zwykle bogaci miejscowi i turyści z Ukrainy. To gwarancja spokoju i komfortu.
 

 

Wnętrze restauracji mimo niewielkich rozmiarów jest przestronne, a dzięki zastosowaniu ścian i sufitu ze szkła jest jasno i nic nie zasłania widoków. Zobaczymy stąd zarówno okolice Wysokiego Zamku jak i ciekawy widok na centrum handlowe Magnus czy w stronę kościołów i wieży Ratusza. Niestety, oddalonej o zaledwie kilka kroków opery lwowskiej stąd nie widać, ale jeśli chcecie popatrzeć na nią z góry to zawsze możecie wybrać się na obiad do restauracji Panorama.

 

Czas oczekiwania na dania główne w restauracji Terrazza jest dość długi. Na sałatki i zupy czeka się trochę krócej, ale możemy przypuszczać, że wszelkie potrawy wykonywane są dopiero po złożeniu zamówienia. Zupełnie inaczej niż w Puzatej Chacie czy Cesarzu, którymi z niewiadomych względów zachwycają się Polacy. Oczywiście to żart – wiemy czym się zachwycają – cenami po 50 UAH za obiad.

 
restauracja terrazza
 

Wieczorami w restauracji Terrazza czas umilany jest przez grę na pianinie. Jak już wcześniej wspominaliśmy ze względu na niewielką liczbę stolików lepiej rezerwować tu miejsce telefonicznie przynajmniej na kilka godzin przed planowanym obiadem. W cieplejszych miesiącach możliwości lokalowe Terrazzy rozszerzane są przez ogródek letni przed hotelem Saint Feder, ale jego wadą jest brak widoków na Lwów.

 
Jedziesz do Lwowa lub na Ukrainę? Sprawdź oferty noclegów:



Booking.com


 

Restauracja Terrazza znalazła się w naszym rankingu najlepszych restauracji we Lwowie. Jest czynna codziennie od 11 do 22 naszego czasu. Jeżeli planujecie posiedzieć nieco dłużej to bez problemu czas pracy lokalu można wydłużyć wedle własnego uznania. Godzina dłużej poza oficjalne godziny otwarcia to 60 zł dopisane do rachunku. We wnętrzu można oczywiście płacić kartą. Rezerwacji dokonacie pod numerem 0322 974 843.
 

Polecamy również:

 


 

Dodaj komentarz