Polska restauracja Kupol we Lwowie. Z Marylą Rodowicz do przedwojennego Lwowa, ul. Czajkowskiego 37, Lwów

Polska restauracja Kupol we Lwowie. Z Marylą Rodowicz do przedwojennego Lwowa, ul. Czajkowskiego 37, Lwów

Kawiarnie i restauracje z polskim rodowodem nie są rzadkością we Lwowie. Część z nich bezpośrednio nawiązuje do przedwojennych czasów, część zakłamuje historie stwierdzając, że odwołuje się do „Austro-Węgier” wystawia na widok publiczny same polskie pamiątki. Jednym z mniej znanych lokali z podobnym rodowodem jest polska restauracja Kupol we Lwowie przy ul. Dąbczańskiej (obecnie Czajkowskiego 37). Czy polska restauracja we Lwowie może być dobra?

 

Większość osób odwiedzających Lwów zna pewnie restaurację Premiera Lwowska do której zaganiane są autokarowe wycieczki z naszego kraju. Restauracja przy ul. Ruskiej jest jednak jednym z najsłabszych lokali we Lwowie. Nie tylko jeśli chodzi o jakość serwowanych posiłków, ale i standardy obsługi. Nie są tam niczym dziwnym nawet odzywki kelnerów zwracających się do gości w trzeciej osobie (!). Czy restauracja Kupol jest dużo lepsza? Jeśli chodzi o wystrój – zdecydowanie. Restauracja Kupol to jedna z najładniej urządzonych restauracji we Lwowie.

 

 

Polska restauracja Kupol we Lwowie zlokalizowana jest przy niewielkiej uliczce pnącej się w stronę hotelu Citadel Inn, jednego z najlepszych hoteli we Lwowie. Spora odległość od Rynku i lokalizacja na uboczu sprawia, że jest tu spokojnie, cicho, kameralnie oraz – jak to wszędzie we Lwowie bywa – tanio, a nawet bardzo tanio.

 

Wchodząc do Kupola można poczuć się jak w domu babci ze Lwowa. Ściany zdobione są starymi plakatami, zdjęciami, wycinkami prasowymi i innymi pamiątkami z czasów polskiego Lwowa. Na szczególną uwagę zasługuje plan Teatru Wielkiego znanego dziś jako opera lwowska. Zbiór polskich śladów jest znacznie ciekawszy niż w kawiarni Atlas, Poczta na Drukarskiej czy Sztuka. Porozstawiane stoliki przykryte obrusami oraz stare meble nadają jeszcze bardziej „domowego” wyglądu wnętrzu. Dodatkowo z głośników płyną złote przeboje… Maryli Rodowicz.

Restauracja Kupol – menu i ceny

 

 

W knajpie nie jest drogo. Za przystawkę w postaci śledzia z cebulą płacimy 35 UAH (4,75 zł), tatar z łososia kosztuje 100 UAH (13,58 zł), a przepiórcze jaja z kawiorem 120 UAH. Surówki i sałatki też nie są drogie. Surówka z jabłka, selera i ananasa kosztuje tylko 45 UAH, sałatka wiosenna jest o 5 UAH droższa, a najdroższa w karcie sałatka z owoców morza i pesto kosztuje jedynie 95 UAH (12,91 zł).

 

Za pierogi z ziemniakami, grzybami i śmietaną płacimy 45 UAH, 50 za pieczarki w sosie śmietanowym, 60 za pielmienie, a 100 za ozor w sosie śmietanowym. Zupy również są tanie. Rosół i barszcz kosztują po 30 UAH, 40 płaci się za zupę z borowikami (5,43 zł).

 

 

Dania główne również nie są drogie. Za 100 UAH zjemy tu filet z kurczaka w ziołach i miodzie, wątróbkę z jabłkiem, smażone roladki drobiowe w bekonie. 140 kosztują cielęce medaliony i rolada z grzybami, a 145 UAH płacimy za wieprzowinę z sosem żurawinowym. Ryby też nie są drogie – 175 UAH za filet z łososia z sosem szczawiowym lub pstrąga z migdałami (23,78 zł).

 

Espresso? 22 UAH. Cappuccino? 26 UAH, a zwykła kawa parzona – 20 UAH. Tanie są też herbaty – 23 UAH, lody 35 UAH czy szarlotka – 40 UAH. Za Irish Coffee płacimy 45 UAH, a puszka pepsi kosztuje jedynie 20 UAH (2,71 zł). Za szklankę soku przyjdzie zapłacić 10 UAH. Jak wszędzie – tani jest tu alkohol. Od 15 UAH za kieliszek wódki czy 14 UAH za lampkę najtańszego wina. Na kameralnej atmosferze i niskich cenach niestety kończą się zalety omawianej restauracji. Fatum restauracji Premiera Lwowska wisi również nad Kupolem. We Lwowie nie ma dobrej restauracji ze stuprocentowo szczerym przedstawieniem historii i typowo polskim rodowodem i dobrą kuchnią.

 

 

Barszcz czerwony w Kupolu w niczym nie może równać się z barszczem podawanym chociażby w Restauracji Baczewskich. Ze względu pewnie na niewielki ruch w lokalu podane danie – a zwłaszcza ziemniaki – wyraźnie smakowało jak danie odgrzewane. O podobnych doświadczeniach przeczytacie też śledząc internetowe opinie na temat lokalu. Serwowane mięso z kurczaka było twarde i niesmaczne.

 

Przybranie ozdabiające talerze składało się z zepsutych warzyw. Restauracja Kupol to pierwsza restauracja we Lwowie z której podane posiłki wróciły praktycznie w całości do kuchni. Mamy nadzieję, że ostatecznie wylądowały w koszu na śmieci, a nie na talerzu kolejnego klienta.

Restauracja Kupol – podsumowanie

 

 

Część klientów zwraca uwagę na to, że nie tak dawno zmienił się właściciel restauracji Kupol i od tego czasu jest tu znacznie gorzej. Niestety – Kupola polecić możemy jednie jeśli chcecie zobaczyć przedwojenne pamiątki (są tu naprawdę wspaniałe) albo wybieracie się na szybką kawę, herbatę czy lampkę wina i to głównie w lecie, gdy przed wejściem ustawiany jest ogródek. Na obiad lepiej się tu nie wybierać bo to jedna z najgorszych restauracji we Lwowie. By zobrazować jak niedobre jest tu jedzenie wystarczy powiedzieć, że lepsze dania zjecie w takich podrzędnych lokalach jak Cesarz, Puzata Chata czy Premiera Lwowska. Dla kontrastu podajemy również zbiór najlepszych miejsc we Lwowie.

 

Wizyta w Kupolu to kolejny dowód na to, że we Lwowie nie warto oszczędzać i lepiej chodzić do najlepszych miejsc jak Szkocka, Valentino czy Hotel Cytadela, zamiast komunikacji miejskiej jeździć Uberem czy taksówkami i nie kupować taniego alkoholu i papierosów. Tu wszystko jest tanie, więc nie warto szukać oszczędności w postaci kilku złotych. Knajpa Kupol czynna jest codziennie od 10 do 20:00. Można płacić kartą.

 

Ps. Wspaniałe wspomnienie o Helenie Dąbczańskiej, słynnej lwowskiej kolekcjonerki dzieł sztuki, książek i antyków, autorstwa Wandy Niemczyckiej Babel przeczytacie pod tym adresem.

 

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Ceny na Ukrainie – przykładowe zakupy we Lwowie (listopad 2017)

Co i gdzie jeść we Lwowie? Pizzeria Celentano Ristorante, ul. Halicka 1, Lwów

Culinary Studio Kryva Lypa (Krzywa Lipa), Pasaż Krzywa Lipa 8, Lwów

Zamknij