Co i gdzie jeść we Lwowie? Restauracja Valentino, Lwów – dobry obiad z widokiem na panoramę Lwowa

Gdzieś w czwartej dziesiątce rankingu najlepszych restauracji Lwowa według serwisu Tripadvisor plasuje się luksusowa restauracja hotelu Szwajcarskiego we Lwowie – Valentino w Swiss Hotelu. Jest to zdecydowanie lokal zostawiający w tyle znaczną większość konkurentów. Trzeba tu przyjść nie tylko dla wyśmienitego jedzenia, które plasuje restaurację wysoko wśród najlepszych restauracji Lwowa. Restauracja Valentino posiada taras widokowy na dachu budynku Swiss Hotelu. Warto tu przyjść dla niesamowitych widoków. Skąd więc niska ocena i pozycja w rankingu?

 

Restauracja Velentino to najlepszy przykład na to jak niewiele wart jest ranking tworzony przez internautów korzystających z Tripadvisor i jak bardzo niedouczeni są autorzy większości polskojęzycznych blogów zachwycający się swoimi wizytami we Lwowie. Jeśli traktować Tripadvisor jako wyrocznię to według internautów od Valentino lepsze są słabe “jedzeniowo” lokale takie jak Masoch Cafe, Teatr Piwa Prawda czy ta speluna z brzydkimi flagami. Jeśli słuchać będziecie polskich blogerów to na obiady chodzić będziecie do Puzatej Haty, która jakością jedzenia puka w dno od spodu, albo do kociej kawiarni albo do rzeszy słabych lokali, które nastawiają się jedynie na wizyty turystów.

 

 

Od kilku wpisów staramy się pokazać, że we Lwowie znajdziecie bardzo wiele wysokiej klasy restauracji, które kosztują tyle, co nic. Nigdy nie zrozumiemy polskich turystów, którzy przyjeżdżając do Lwowa kupują papierosy po 20 UAH, bo żal im dołożyć 30 do najlepszych dostępnych. Piją wódkę po 50 UAH za butelkę, zamiast wydać 100 i chodzą do najtańszych lokali, bo wydanie 30 złotych w restauracji nie mieści im się w głowie. Jeśli tak mają wyglądać wakacje to może lepiej zostać w domu z puszką Harnasia przy grylu i przestać przynosić wstyd swoimi pijackimi wrzaskami Polsce i Polakom za granicą.
 
Wybierasz się do Lwowa? Sprawdź oferty noclegów:


Booking.com


 

Restauracja Valentino to lokal zajmujący cały budynek przy dawnej Krzywej 20 (dziś Ostapa Nyżankiwskiego), połączony jest z budynkiem hotelu Szwajcarskiego (Swiss Hotel) przy Batorego 20. Do restauracji można wejść zarówno przez hotelowe lobby, jak i “od tyłu”. Wnętrza są niesamowicie piękne. Stylowe dywany, zdobione meble, żyrandole, boazeria na ścianach, wszystko to przenosi w dawne czasy. Restauracja dysponuje salą dla dzieci tak, by rozwrzeszczane bachory nie przeszkadzały ludziom, którzy chcą spokojnie wypocząć. Jest tu piwniczka z wysokiej klasy winami, sala do degustacji trunków, sauna parowa oraz wspominany już taras z widokiem na cały Lwów.

 

 

Valentino promuje się jako włoska restauracja, ale dań kuchni włoskiej zbyt wiele tu nie ma. Jeszcze niedawno w menu Valentino we Lwowie znaleźć można było lasagne, domowe makarony oraz pizzę na kilka różnych sposobów. Dziś jest gorzej, co nie znaczy, że źle. W karcie dań restauracji hotelu Szwajcarskiego znajdziemy sałatki, zupy, focaccia, przystawki, dania główne z drobiu, wieprzowiny, wołowiny i ryb, desery, a także wódki, koniaki, rumy, drinki, piwo i szampany. W porównaniu do niskich cen do których przyzwyczaić można się we Lwowie to tanio tutaj nie jest, jednak ceny w Valentino wcale nie są wysokie. W Lviv Croissants zjecie obiad za około 90 UAH, tutaj zapłacicie tyle za kawałek tortu lub szklankę świeżego soku truskawkowego. To wciąż nie jest drogo.

 

Za dwudaniowy obiad dla dwóch osób bez szaleństw w postaci zamawiania butelek Dom Perignon zapłacicie tu od 100 kilku złotych. W podobnej jakości restauracji w Krakowie przyjdzie zapłacić kilkaset złotych. Często bliżej 1000, niż 500 zł.

 

 

Restauracja Valentino Swiss Hotel – menu i ceny

Sałatka grecka kosztuje tu 95 UAH, za sałatkę z grilowanymi krewetkami i awokado płacimy 260 UAH, sałatka Cezar z łososiem lub krewetkami kosztuje 260 UAH, za sałatkę z grilowanym łososiem i pomidorami koktajlowymi płaci się 240 UAH. Tańsza jest sałatka z kurzą wątróbką i pieczarkami – 130 UAH, sałatka Cezar z kurczakiem lub wołowiną wyceniona jest na 160 UAH. Miks sałat z grilowaną piersią z kaczki i karmelizowanym jabłkiem kosztuje 170 UAH.

 
Kremowa zupa z brokułami kosztuje 100 UAH. Tyle samo szpinakowy krem z krewetkami. Gazpachio wyceniono na 150 UAH, a popularna rosyjska okroszka wyceniona jest na 90 i 100 UAH. Grzybowa kosztuje tu 175 UAH. Zupa z owoców morza kosztuje 280 UAH, a najdroższa jest śródziemnomorska zupa rybna bouillabaisse – 340 UAH. Za foccacio zapłacimy od 45 do 95 UAH. Za dodatki w postaci kremu szpinakowego z orzeszkami piniowymi płacimy 90 UAH, za porcję grilowanych lub duszonych warzyw – 95 UAH, a pieczone ziemniaki kosztują 60 UAH.
 

 
Kotlet z indyka z sosem pieczarkowym kosztuje 150 UAH. Wieprzowe medaliony zawijane w boczek pancetta kosztują 180 UAH. Tyle samo co grilowany kurczak z kuskusem. Filet z kurczaka ze szpinakiem, mozarellą i bekonem z sosem z sera Gorgonzola – 200 UAH. Smażona kaczka kosztuje 350 UAH. Za gotowany na parze filet z łososia ze szpinakiem i orzeszkami płacimy 360 UAH. Nieco droższy – o 10 UAH  – jest filet w grilla. Smażony tuńczyk z czarnym ryżem kosztuje 410 UAH .

 

Mały kieliszek Martini kosztuje tu 30 UAH. Dostępne są też ekskluzywne wódki takie jak Beluga (150 UAH) czy Absolut Elyx (110 UAH), które faktycznie są drogie. Za tańszy Absolut płaci się 55 UAH za kieliszek. Tyle samo kosztuje kieliszek Bacardi. W restauracji dostępne są luksusowe koniaki Hennessy i Martell. Zestaw “wściekłych psów” kosztuje 110 UAH. W podobnej cenie są alkoholowe koktajle. Ceny kawy, napojów i soków nie różnią się zbytnio od cen w pozostałych lwowskich restauracjach.

 

 

W karcie dań są też oczywiście desery. Deser panna cotta z sosem truskawkowym kosztuje 90 UAH, droższy jest tort Napoleon – 95 UAH. Za tiramisu płaci się 105 UAH, strudel z jabłkiem lub z wiśniami podawany z sosem waniliowym i czekoladowym oraz lodami kosztuje 125 UAH. Sernik z sosem wiśniowym wyceniono na 155 UAH. Za gałkę lodów lub sorbet płaci się odpowiednio 32 i 28 UAH.

 

Jak przystało na luksusową restaurację obsługa stoi tu na wysokim poziomie. Bez najmniejszych trudności dogadacie się tu rozmawiając po angielsku. Również w karcie dań są angielskie napisy. Kelnerzy nie narzucają się swoją obecnością. Pojawiają się wtedy, gdy trzeba.

 

 

Na tarasie można palić. W lokalu da się oczywiście płacić kartą. Restauracja Valentino w Swiss Hotelu e Lwowie czynna jest od 7:00 do 23:00, czyli od 6:00 do 22:00 naszego czasu. Rezerwacji można dokonywać dzwoniąc wcześniej pod numer +38 0 322 356 766. Restauracja Valentino znalazła się w czołówce naszego zestawienia najlepszych lokali we Lwowie.

 

 

Polecamy również:


 

2 komentarze do “Co i gdzie jeść we Lwowie? Restauracja Valentino, Lwów – dobry obiad z widokiem na panoramę Lwowa”

  1. jeśli gustujesz w owocach morza to polecam restaurację Bar Mushly na głównym rynku :)

Dodaj komentarz