Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym i sosem beszamelowym? [przepis]

fot. WikiCommons
fot. WikiCommons

Przygotowanie lasagne z sosem beszamelowym, pomidorowym i mięsem mielonym wcale nie musi być trudne. Dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się smakiem pysznej lasagne przygotowaliśmy przepis na szybką i łatwą lasagne. Oto jak przygotować lasagne.

Jak zrobić lasagne? Przepis
Jak zrobić lasagne? Przepis

 

Lasagne (albo jak kto woli lazania) to w gruncie rzeczy duże płaty makaronu, jednak przyjęło się, że chodzi tu po prostu o całe danie przygotowane z wykorzystaniem takiego makaronu. Lasagne pochodzi z kuchni włoskiej, wywodzi się z regionu Emilia-Romania nad Adriatykiem, chociaż nazwa pochodzi jeszcze z greki. Najczęściej lasagne podaje się z mięsem mielonym, sosem beszamelowym i sosem pomidorowym, chociaż przytrafiają się też takie wariacje jak lasagne wegetariańska ze szpinakiem, lasagne z kurczakiem, a nawet na słodko.

 

Składniki do lasagne

Jak zrobić lasagne? Przepis
Jak zrobić lasagne? Przepis

 

Przygotowanie lasagne teoretycznie jest trudne, ale kilka prostych modyfikacji w przepisie sprawia, że danie będzie gotowe w około godzinę. W naszym prostym przepisie ograniczyliśmy liczbę składników i skorzystaliśmy z gotowych półproduktów. Do przygotowania dania potrzebne są:

 

– paczka makaronu lasagne
– około pół kilograma startego sera mozzarella
– słoik sosu pomidorowego
– pół kilograma mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
sos beszamelowy (tu znajdziecie przepis na sos).

 

Dzięki temu, że w sklepie można kupić od razu zmielone mięso, a między płaty makaronu lejemy gotowy, jedynie przyprawiony, sos, czas przygotowania zdecydowanie się skraca.

 

Jak zrobić lasagne? Przepis
Jak zrobić lasagne? Przepis

Lasagne – sposób przygotowania

 

Wiele osób wydłuża proces przygotowania lasagne poprzez wcześniejsze gotowanie makaronu. To błąd – jeśli lubicie makaron al dente, wystarczy włożyć do formy nieugotowane plastry lasagne. Polane sosami w piekarniku i tak zmiękną.

 

Jak zrobić lasagne? Przepis
Jak zrobić lasagne? Przepis

 

Teraz przychodzi czas na starcie sera i przygotowanie mięsa. Mięso mielone wrzucamy na patelnię (najlepiej bez tłuszczu) i lekko podsmażamy. Gotowy sos można przelać do garnka, przyprawić wedle uznania oraz ewentualnie odparować z niego nieco wody tak, by całe danie nie „pływało” po wyjęciu z piekarnika.

 

Jak zrobić lasagne? Przepis
Jak zrobić lasagne? Przepis

 

Gotowy sos, mięso i ser przekładamy kładziemy na pierwszą warstwę makaronu, a następnie przekładamy tyle razy na ile pozwala nam na to naczynie. W naszym wypadku sos beszamelowy polaliśmy na samą górę lasagne, ale nic nie przeszkadza temu, by dodać go również do wewnątrz. Lasagne należy piec od 40 do 60 minut w temperaturze około 200 stopni.

Dodaj komentarz

Najlepsze kawiarnie we Lwowie TOP 10 (AKTUALIZACJA)

Kawiarnia Apteka Mikolascha, ul. Kopernika 1, Lwów. Nowa najlepsza kawiarnia Lwowa!

Kawa tylko dla śpiochów? Niekoniecznie
Kolejny krok po założeniu kawiarni – fanpage na Facebooku. Jak go prowadzić?
Zamknij