Jak szybko obrać czosnek? [porada kawiarnianego]

Czosnek - fot. sxc.hu/profile/robak_sxc
Czosnek – fot. sxc.hu/profile/robak_sxc

Obieranie czosnku z pozoru wydaje się łatwe, ale żeby dobrze obrać czosnek zwykle trzeba się trochę namęczyć. Stosując bardzo prosty trik pozwalający na szybkie obieranie czosnku z łupiny.

 

Żeby błyskawicznie pozbyć się czosnkowej łupiny wystarczy oddzielić poszczególne ząbki i… na chwilę włożyć je do mikrofalówki. Trzeba uważać, by nie przegrzać ząbków, ale odrobina wyczucia sprawi, że z tym sposobem poradzi sobie nawet osoba nie mająca żadnych zdolności ku gotowaniu.

 

Czosnek przed i po obraniu
Czosnek przed i po obraniu

 

Oddzielony czosnek wkładamy do mikrofalówki na kilka sekund w zależności od mocy urządzenia. Po wyjęciu ząbków łupina błyskawicznie odchodzi w całości, nie dzieląc się na płaty. Czosnek jest gotowy do dalszej obróbki – na przykład do zmiażdżenia lub posiekania :).

Dodaj komentarz

Ceny na Węgrzech: komunikacja miejska w Budapeszcie

Co i gdzie jeść we Lwowie? Kawiarnia Poczta na Drukarskiej, Drukarska 3, Lwów

Krótko: nowe menu w Restauracji Baczewskich

Zamknij