Powiew dalekich krain – kawa po żydowsku w findżanie [przepis na kawę]

Kawa po arabsku w Chederze przy Józefa
Kawa po arabsku w Chederze przy Józefa

 

Każdy rejon świata ma swoje unikalne sposoby parzenia kawy. Jednym z ciekawszych jest parzenie kawy po arabsku lub izraelsku. Kawa po arabsku (kawa po żydowsku lub kawa po izraelsku) to coś więcej niż tylko kawa. Aromatyczna, parzona w mosiężnym findżanie (tygielku), z dodatkiem cynamonu, kardamonu i brązowego cukru lub miodu. Jak zrobić kawę po arabsku?

 

Dziś, gdy ekspres ciśnieniowy można kupić już za kilkaset złotych, parzenie tego typu kawy nie jest tak popularne, jak jeszcze w czasach PRL-u. Kiedyś kawę wsypywało się do ciężkiego, mosiężnego naczynia, zalewało gorącą wodą i stawiało na gazie. Do klasycznej kawy po arabsku brakowało tylko dodatku aromatycznych przypraw. To one stanowią jeden z sekretów tego rodzaju kawy. Jej różni się chociażby od popularnej w Polsce kawy latte. Jest zdecydowanie słodszy, a sama kawa – bardzo mocna i podawana bez mleka. Kawa po arabsku zawsze serwowana w małych filiżaneczkach. Na kawiarnianej mapie Krakowa jednym z miejsc w którym można napić się takiej kawy jest Cheder Cafe przy Józefa. Tu kawa sprzedawana jest pod nazwą „kawa po izraelsku„.

 

Jak przygotować kawę po arabsku

Kawa po arabsku w Chederze przy Józefa
Kawa po arabsku w Chederze przy Józefa

Do przygotowania kawy po arabsku nie trzeba zbyt wiele produktów. Składniki to:

2 łyżeczki kawy mielonej;
3 ziarna kardamonu, wcześniej podprażone na gorącej patelni;
2 łyżeczki cukru brązowego.

 

Przepis na kawę po arabsku

Kawa po arabsku w Chederze przy Józefa
Kawa po arabsku w Chederze przy Józefa

 

Kawę i kardamon należy razem zmielić w młynku, kawa musi być bardzo drobno zmielona dlatego warto mielić ją razem z kardamonem. Następnie należy wsypać wszystko do tygielka lub rondelka, dosypać cukier i zalać zimną wodą, a następnie zagotować. Kawa po arabsku musi urosnąć niczym gotujące się mleko. Całość można dodatkowo doprawić miodem lub bitą śmietaną. W Chederze za kawę po izraelsku dla jednej osoby trzeba zapłacić 8 zł.

1 myśl na temat “Powiew dalekich krain – kawa po żydowsku w findżanie [przepis na kawę]

  1. Tę kawę piłam niedawno właśnie w Cheder Cafe i byłam zachwycona smakiem i aromatem!
    Trudno znaleźć coś takiego w popularnych restauracjach czy kawiarniach…
    Dzięki za przepis – spróbuję przygotować ją w domu :-)

Dodaj komentarz

Najlepsze kawiarnie we Lwowie TOP 10 (AKTUALIZACJA)

Najpiękniejsze lwowskie piosenki przedwojenne i powojenne – TOP 10

Pasaż Mikolascha we Lwowie. Ruiny historii przy ul. Kopernika 1

Uber we Lwowie. Taniej już się nie da!

Zamknij