Jak zrobić kawę latte bez ekspresu ciśnieniowego? Oto sprawdzony przepis na kawę

Przepis na kawę latte
Przepis na kawę latte

Przygotowanie dobrej kawy latte bez ekspresu ciśnieniowego może być trudne, ale w domowych warunkach też można pokusić się o zrobienie dobrej kawy latte z pianką. Oto nasz sprawdzony przepis na kawę latte dla tych, którzy nie mają ekspresu.

Czym jest kawa latte?

Kawa Lattee
Kawa Lattee

Popularna kawa latte to włoska kawa składająca się z espresso i pianki ze spienionego, ciepłego mleka. Latte to skrót od słów caffe latte lub caffelatte, co oznacza po prostu mleczną kawę. Kawa latte znana jest już od XVII wieku. Zwykle kawa latte podawana jest w szklankach o pojemności przynajmniej 240 ml. Składniki kawy latte to espresso (30 lub 60 ml), a także spienione mleko. Pianka na górze kawy powinna mieć około 12 mm, ale zwykle ma więcej. Równie popularną kawą jest latte macchiato. W tym wypadku espresso dodaje się do mleka, a nie mleko do espresso.

Co jest potrzebne do kawy latte

Kawa Lattee
Kawa Lattee

Jak widać do przygotowania kawy latte nie potrzeba zbyt wielu składników. Wystarczy zaparzyć mocną kawę oraz spienić ciepłe mleko. Jeśli nie mamy ekspresu do kawy wyposażonego w dyszę można spróbować zrobić to inaczej. Przyda się najzwyklejszy spieniacz do mleka, który można kupić za kilka złotych chociażby w Ikei.

Przygotowanie kawy latte

Przepis na kawę latte
Przepis na kawę latte

Do przygotowania kawy latte użyliśmy dość starego sprzętu znalezionego w domu. To nie zwykła kafetierka. Sprzęt wyposażony jest w trzy części. Do najniższej wlewa się gorącą wodę na nakręcany powyżej filtr wsypujemy kawę. By kawa była gotowa należy przewrócić dzbanek. Taki sposób przypomina parzenie kawy w zwykłym papierowym filtrze, ale mimo wszystko napar jest aromatyczny i co najważniejsze – nie przepalony. Później wystarczy tylko spienić przygotowane wcześniej mleko i w zależności od upodobań przelać do niego kawę lub przelać je do kawy.

Gotowa kawa latte

Przepis na kawę latte
Przepis na kawę latte

Gotowa kawa latte charakteryzuje się ładnym podziałem na warstwy. Warstwę spienionego mleka można posypać cynamonem lub czekoladą, a do samej kawy dolać syropu. Przepis na kawę latte jest bardzo prosty, a uzyskany efekt jest lepszy, niż w wypadku zwykłej, białej kawy przygotowanej w domowych warunkach. Do kawy polecamy ciastko ;).

Dodaj komentarz

11 listopada na Cmentarzu Obrońców Lwowa. Obchody 99. Narodowego Święta Niepodległości we Lwowie

Mleczarnia – Kraków, ul. Rabina Bera Meiselsa 20. Więcej znaczy lepiej?
Cupcake Corner, Michałowskiego 14
Cupcake Corner. Amerykańska cukiernia w Krakowie [Michałowskiego 14, Bracka 4, Grodzka 60]

Co i gdzie kupić we Lwowie? Krakowski Rynek – lwowski targ jak sprzed 30 lat

Zamknij