Cafe Brulot – skąd się wzięła i jak ją przygotować? [kawa z alkoholem]

wikimedia.org/wikipedia/commons
wikimedia.org/wikipedia/commons
Kawa z alkoholem to ciekawe połączenie. Wśród wielu przepisów na takie podawanie kawy wyróżnia się tak zwana Cafe Brulot. Oto przepis na Cafe Brulot i krótka jej historia.

Cafe Brulot wywodzi się z nowoorleańskiej restauracji Antoine’s zlokalizowanej przy 713 Rue St. Louis. Lokal otwarto już w 1840 roku. Jak przygotować nowoorleański przysmak kawowy?

Do przygotowania cafe brulot potrzeba cynamonu, skórki cytrynowej, koniaku lub brandy, goździków, cukru oraz oczywiście mocnej, czarnej kawy.

Przygotowanie Cafe Brulot:

Cynamon, goździki, skórę cytrynową, brandy i cukier należy zmieszać w naczyniu i podgrzać na ogniu. Gorącą, ale nie wrzącą, mieszankę trzeba zdjąć z ognia, a następnie podpalić.

Póki płomień nie zgaśnie zawartość naczynia mieszamy. Później dolewa się kawę i rozlewa do filiżanek. Niektórzy podają Cafe Brulot z bitą śmietaną, ale ten dodatek można pominąć.

Dodaj komentarz

Najlepsze kawiarnie we Lwowie TOP 10 (AKTUALIZACJA)

Bułka tarta z Charlotte – wpadka czy zwycięztwo?
Drukarnia, Kraków ulica Nadwiślańska 1
Drukarnia, Kraków ulica Nadwiślańska 1 – jazzowa strona Podgórza

Miejsce zobowiązuje – restauracja i kawiarnia Duży Pokój, Kraków Izaaka 3
Zamknij